Grupul minier elvețian Xstrata a majorat, marți, cu 12% valoarea ofertei de preluare ostilă a grupului canadian minier Falconbridge, valoarea ofertei fiind de 18,1 miliarde dolari canadieni (16,2 miliarde dolari sau 12,7 miliarde euro), după ce Falconbridge a acceptat oferta de preluare amiabilă din partea rivalului grupului Xsatra, Inco Ltd.

Comisia Europeană a considerat că o eventuală fuziune Xstrata-Falconbridge nu va cauza probleme antitrust în Europa, eventualul nou grup urmând a face față unei puternice competiții. Săptămâna trecută, Comisia Europeană de Reglementare a aprobat oferta amiabilă de preluare a Falconbridge de Inco cu 15 miliarde dolari, fuziune care ar putea crea cel mai mare producător mondial de nichel. Oferta, în cash și acțiuni, urmează să expire joi, însă doar după ce compania va accepta să renunțe la o rafinărie norvegiană de nichel.

Xstrata a precizat că va plăti acționarilor Falconbridge 59 dolari canadieni (52,73 dolari sau 41,35 euro) pe acțiune, o creștere cu 7,50 dolari canadieni (6,70 dolari sau 5,25 euro) pentru cele 80,2% din acțiunile companiei pe care încă nu le deține. Decizia a venit cu două zile înainte de expirarea ofertei de 58,36 dolari pe acțiune canadieni a grupului minier canadian Inco Ltd. Falconbridge are aproximativ 369 milioane acțiuni. Xsatra și Falconbridge au în comun exploatarea zăcămintelor de cupru, zinc și nichel din America Latină.

Inco a ramas pe afara

Aceste oferte intervin într-un context de explozie a prețurilor materiilor prime, care au stimulat consolidarea în vederea securizării surselor de aprovizionare. Lunea trecută, Comisia Europeană de Reglementare a aprobat preluarea Falconbridge de Inco cu 15 miliarde dolari, fuziune care ar putea crea cel mai mare producător mondial de nichel.

Dacă oferta Inco va avea succes, compania minieră Phelps Dodge Corp. din Phoenix, care a ajutat Inco în această licitație, intenționează a prelua compania combinată cu 40 miliarde dolari. Eventualul nou grup se va numi 'Phelps Dodge Inco Corporation' și va avea sediul central în Statele Unite, în Phoenix (Arizona), sediul actual al Phelps.

Cele două companii estimează că fuziunea lor va conduce la economii pe an de aproximativ 350 milioane dolari până la sfârșitul lui 2007. Acordul va conduce la apariția celui mai mare producător de nichel din lume, cu o producție combinată de aproximativ 735 milioane uncii (331 milioane kilograme) în 2005 și aproximativ un miliard de uncii (454 milioane kilograme) în 2009. În plus, noua companie va fi și unul dintre cei mai mari producători mondiali de cupru, cu o producție estimată de 1,33 miliarde uncii (604 milioane kilograme) în 2005 și aproximativ 2,4 miliarde uncii (1,1 miliarde kilograme) în 2009.

Sectorul exploatării miniere este în plină reconfigurare, la nivel mondial, ca urmare a creșterii generalizate a cotațiilor metalelor.