Bulgaria este mai divizata ca niciodata, inaintea alegerilor europene, intre Rusia, aliatul traditional care-i furnizeaza gaze naturale, si UE, care investeste masiv in aceasta cea mai saraca dintre cele 28 de state membre, relateaza AFP.

La Sofia se stie ca un nou Razboi Rece provocat de criza din Ucraina ar lovi in plin o economie deja foarte fragila, indiferent ca ar fi vorba despre intreruperea furnizarii de gaze naturale rusesti ori sanctiuni europene. In criza dintre Europa si Rusia, "Bulgaria are pozitia nevestei obligate sa fie de acord cu sotul (Bruxelles-ul), dar care stie ca va suferi pierderi importante", rezuma politologul Andrei Raicev pentru AFP.

Consecinta, potrivit unui articol publicat recent de revista Spiegel, care citeaza surse din serviciile germane de informatii, este ca Berlinul si altii se tem tot mai mult ca vor vedea Moscova exploatandu-si influenta in Bulgaria "pentru a diviza blocul" european.

Intre 40% si 53% dintre bulgari se opun impunerii de sanctiuni Rusiei, releva trei sondaje realizate de catre Gallup, Mediana si Centrul de Analize si Marketing. Legaturile dintre Bulgaria si Rusia sunt profunde si vechi, impregnate de istorie, limba apropiata si cultura impartasita. Sarbatoarea nationala este data eliberarii de sub dominatia otomana, de catre Rusia, in 1878, potrivit Mediafax.

Aliatul cel mai fidel al URSS in perioada comunista, Bulgaria a perpetuat aceasta relatie stransa prin actualul Guvern, sustinut de catre socialisti - fostii comunisti. Tara depinde aproape integral de Rusia in aprovizionaea cu energie. Gazele rusesti sosesc prin Ucraina, livrarile de petrol sunt majoritar rusesti, singura rafinarie este ruseasca, iar unica centrala nucleara bulgareasca utilizeaza reactoare si combustibil rusesti. In schimb, proiectele de diversificare nu avanseaza.

Rusia este foarte prezenta si in alte sectoare ale economiei bulgare, ca turismul sau sectorul imobiliar.Bruxelles-ul nu este lipsit nici el de parghii financiare. Fondurile europene reprezinta 65% din investitii, iar schmburile in cadrul UE se ridica la 62% din comertul bulgar.

Conformandu-se politicii comune a UE, Sofia nu ezita sa ridice tonul impotriva Bruxelles-ului pe tema proiectului ruso-italian al gazoductului South Stream, care urmeaza sa transporte gaze naturale rusesti pe sub Marea Neagra catre Europa, ocolind Ucraina. Parlamentul European (PE) reclama in aprilie abandonarea proiectului, ca raspuns la politica ruseasca fata de Kiev.

Moscova, in campania pentru europene

"South Stream este un proiect strategic prioritar", a carui construire este necesar sa inceapa "inca din aceasta vara", a replicat ministrul Economiei si Energiei Dragomir Stoinev. Acesta este, de altfel, si planul gigantului rusesc Gazprom

Insa sustinerea South Stream, la ora actuala, este "o actiune antiucraineana", declara pentru AFP Ognian Mincev, directorul Institutului de Estudii Internationale de la Sofia. Bulgarii isi amintesc mai degraba cu neliniste despre intreruperea livrarilor de gaze naturale rusesti catre Europa, in ianuarie 2009. Atunci a fost necesara reducerea incalzirii si suspendarea celei mai mari parti a activitatii economice.

Subiectul apare rar in campania pentru alegerile europarlamentare in Bulgaria. Socialistii promit sa serveasca pe post de "pod in relatiile dintre Rusia si UE". Conservatorii insista in favoarea unei politici europene comune in domeniul energiei. Insa ambele tabere sutin South Stream.

Socialistul Serghei Stanisev, liderul grupului parlamentar al socialistilor la Strasbourg, a asistat la 9 mai la o comemorare organizata de catre antifascisti nostalgici care agitau steaguri sovietice si portretul lui Stalin. Liderul ultranationalist Volen Siderov a mers pana la a-si lansa campania de la Moscova, iar sustinatorii sai au ars, pe 9 mai, steagul UE in fata Monumentului Armatei Rosii, la Sofia.

Sursa foto: Indicator Bulgaria/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri