Uniunea Europeana a facut, miercuri, un apel catre presedintele rus Vladimir Putin si i-a cerut sa respecte "angajamentul" de a livra gaze catre Europa, ca raspuns la amenintarile Moscovei de a intrerupe aprovizionarea Ucrainei incepand cu 3 iunie, potrivit AFP.

"Atat timp cat continua discutiile in trei" intre Rusia, Ucraina si UE, "livrarile de gaz nu trebuie intrerupte. Contez pe Federatia Rusa pentru a mentine acest angajament", i-a scris lui Putin presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Scrisoarea lui Barroso a fost data publicitatii miercuri de Comisia Europeana.

La 14 mai, Vladimir Putin a adresat o scrisoare catorva lideri europeni afirmand ca Rusia nu a primit nicio "propunere concreta" din partea Uniunii Europene privind platile Ucrainei pentru livrarile de gaz rusesc si cerand UE o implocare "mai activa", informeaza Mediafax.

Ca de la inceputul crizei, Comisia a fost desemnta sa raspunda in numele intregii UE si a celor 28 de state membre. O intalnire la nivel ministerial intre Ucraina, Rusia si Uniunea Europeana pentru rezolvarea conflictului intre Kiev si Moscova privind livrarile de gaze a avut loc la 2 mai la Varsovia. O noua reuniune este prevazuta la 26 mai la Berlin, potrivit comisarului european pentru Energie, Gunther Oettinger.

"Este imperativ ca toate partile sa continue sa se implice in mod constructiv in acest proces si sa se puna de acord asupra unui pret care sa reflecte conditiile de piata", scrie Barroso.

Citeste si:
Macron: Rusia va continua sa incerce sa destabilizeze democratiile...
Macron: Rusia va continua sa...

"Atat timp cat continua discutiile in trei, livrarile de gaz nu ar trebui intrerupte", adauga el, subliniind ca "tine de responsabilitatea" companiei ruse "Gazprom sa asigure livrarile cerute conform contractelor incheiate cu companiile europene".


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Conflictul ruso-ucrainean protejeaza preturile la gaze in Europa
Setari Cookie-uri