Compania petrolifera rusa Rosneft isi va lista actiunile la Bursele din Londra si Moscova, astfel deschizandu-se calea pentru o participatie internationala in puternica industrie energetica ruseasca. Oferta publica se va lansa in cursul lunii iulie, iar companiile straine care si-au manifestat deja interesul in actiunile Rosneft sunt China National Petroleum Corp, British Petroleum si Petronas.

Dupa cum informeaza Reuters, compania chineza CNPC a lansat deja un ordin de cumparare in valoare de trei miliarde de dolari. CNPC isi conditioneaza insa oferta de infiintarea unei companii mixte care sa coordoneze dezvoltarea zacamantului petrolier Vankor din Siberia, de o colaborare intensiva in exploatarea zacamintelor din estul Siberiei, precum si de incheierea unui contract pe termen lung pentru livrarea de titei.

Este posibil ca societatile private sa nu primeasca participatia solicitata, distributia titlurilor urmand sa se faca cel mai probabil in functie de preturile prezentate in ordinele de cumparare. Astfel, CNPC ar putea primi actiuni in valoare de numai 1,5 pana la doua miliarde de dolari. Deocamdata nu se cunoaste pretul unei actiuni Rosneft si deci nici numarul de actiuni care ar putea fi achizitionate de compania chineza. Bancherii implicati in organizarea ofertei publice estimeaza ca pretul unei actiuni s-ar putea situa in intervalul 5,85 pana la 7,85 de dolari.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Aurul... straluceste: preconizat la peste 1.230 de dolari / uncie