Societati militare straine furnizeaza autoritatilor de la Kiev mercenari care opereaza alaturi de trupele guvernamentale din Ucraina in actiunile indreptate impotriva insurgentilor prorusi din est, a declarat vineri seful Statului Major rus Valeri Gherasimov, potrivit.

"Nu exista dovezi privind participarea societatilor militare private la evenimentele din Ucraina", a afirmat el, citat de agentiile ruse, fara a oferi detalii despre aceste firme.

"Potrivit informatiilor pe care le avem la dispozitie, zeci de mercenari straini, intre care americani, participa la actiuni militare de partea autoritatilor de la Kiev", a afirmat pentru agentia Interfax o sursa din cadrul Statului Major al fortelor ruse. Anterior, Ministerul rus al Afacerilor Externe afirmase, citat de Interfax, ca printre trupele guvernamentale care lupta in orasul Slaviansk, bastion al rebeliunii ruse, se afla "straini care vorbesc engleza", informeaza Mediafax.

"Pentru a zdrobi insurectia (din estul Ucrainei), a fost format un grup de soldati. Ei detin sisteme de artilerie, lansatoare de rachete multiple si avioane de lupta", a afirmat vineri Gherasimov. Moscova a denuntat in mai multe randuri prezenta mercenarilor americani alaturi de trupele guvernamentale ucrainene, ceea ce ambasadorul american la Kiev, Geoffrey Pyatt, a dezmintit la jumatatea lui martie.

Cotidianul german Bild am Sonntag a afirmat la inceputul lui mai ca aproximativ 400 de mercenari ai societatii americane Academi, mai cunoscuta sub vechiul nume de Blackwater, luptau alaturi de insurgentii prorusi. Cotidianul a precizat totusi ca nu stie cine a incheiat contractul cu Academi.

Citeste si:
Luptele din Ucraina aduc riscul unui conflict in apropierea Romaniei
Nationalistii sfideaza...

Saptamanalul a dezvaluit, de asemenea, ca agentii CIA si ai FBI ajuta autoritatile de la Kiev sa puna capat rebeliunii in estul tarii, fara a se implica direct in confruntari.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Rusia îşi închide frontierele pentru a preveni agravarea epidemiei
Setari Cookie-uri