Teheranul a raspuns, pentru prima data incepand din 2008, acuzatiilor comunitatii internationale privind o posibila dimensiune militara a programului nuclear iranian, potrivit unui raport al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), citat de AFP.

Directorul general al AIEA, japonezul Yukiya Amano, a declarat ca "pentru prima data incepand din 2008, Iranul s-a angajat intr-un schimb de informatii cu AIEA, referitor la o posibila dimensiune militara a programului sau nuclear", a adaugat Amano, potrivit Mediafax. Astfel, potrivit raportului citat, Iranul a oferit AIEA informatii referitoare la testarea unor detonatoare "in vederea unei aplicatii civile", in contextul in care detonatoarele puteau fi folosite, de fapt, la crearea unei bombe atomice.

Teheranul a "furnizat in cursul unor reuniuni tehnice, in aprilie si mijlocul lui mai, anumite documente", pentru a justifica necesitatile sale si aplicarea acestor detonatoare de tip EBW, a adaugat Amano. Recent, Iranul si Agentia Internationala pentru Energie Atomica au ajuns la un acord pentru implementarea a cinci masuri care sa faciliteze transparenta programului nuclear iranian, anunta agentia Natiunilor Unite.

Doua dintre aceste masuri, inclusiv verificarea testelor cu explozibil, vizeaza depistarea posibilei dimensiuni militare a programului nuclear iranian. Iranul este suspectat de Occident ca incearca sa fabrice arme nucleare sub paravanul unui program nuclear civil. Regimul islamist de la Teheran neaga acuzatiile.

Citeste si:
Iranul acuza Europa ca a sacrificat acordul nuclear
Iranul acuza Europa ca a...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Spania: 832 de persoane infectate cu Coronavirus au murit în ultimele 24 de ore
Setari Cookie-uri