Autoritatile ucrainene se pregatesc pentru scrutinul prezidential programat duminica, dupa o campanie electorala marcata de confruntari militare intre armata ucraineana si insurgenti prorusi soldate cu peste 150 de morti, criza riscand sa conduca la divizarea tarii.

Premierul interimar Arseni Iateniuk, instalat dupa inlaturarea presedintelui prorus Viktor Ianukovici, a participat sambata la o slujba in Catedrala Sfanta Sofia din Kiev. Iateniuk a indemnat alegatorii sa mearga masiv la urne "pentru apararea Ucrainei". "Scrutinul prezidential va fi expresia vointei ucrainenilor din estul, vestul, nordul si sudul tarii", a subliniat premierul proeuropean, citat de AFP.

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, acuzat de sustinerea insurgentilor prorusi din estul Ucrainei, a afirmat vineri ca va respecta "alegerea" facuta de poporul ucrainean in scrutinul prezidential. Confruntarile militare continua in regiunile Donetk si Slaviansk, unde in ultimele 48 de ore s-au inregistrat zeci de morti, noteaza Mediafax.

Scrutinul prezidential risca sa nu se desfasoare in regiunea Donetk, aflat sub controlul militiilor separatiste proruse care nu recunosc legitimitatea noii Administratii de la Kiev. In total, 20 de comisii electorale locale din totalul de 34 sunt sub controlul separatistilor, in regiunile Donetk si Lugansk.

Premierul rus, Dmitri Medvedev, a declarat sambata ca Rusia nu este garantul suveranitatii si integritatii teritoriale a Ucrainei, subliniind ca aceasta sarcina apartine Administratiei de la Kiev. Intr-un interviu acordat postului public de televiziune, Medvedev a subliniat ca nu este responsabilitatea Rusiei, ci a Ucrainei, sa garanteze integritatea teritoriala. "Niciun stat din lume nu poate garanta integritatea teritoriala a altui stat - este o aberatie legala", a explicat Medvedev.

In opinia premierului, Rusia va putea incepe dialogul cu Ucraina abia dupa stabilizarea situatiei din aceasta tara. "Este necesara o anumita stabilizare politica, iar Ucraina trebuie sa revina pe fagasul dezvoltarii normale", a subliniat Medvedev, explicand astfel de ce presedintele Vladimir Putin a promis ca va respecta "alegerea" ucrainenilor in scrutinul prezidential programat duminica.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri