E.ON as anuntat joi ca grupul rus va primi in schimb participatii la companii din Ungaria ale firmei germane, potrivit prevederilor acordului semnat miercuri de cele doua companii, dupa mai bine de doi ani de negocieri. in cazul in care Comisia Europeana si autoritatile ungare aproba tranzactia, Gazprom va primi un pachet de 50 la suta minus o actiune la companiile E.ON Foeldgaz Storage si E.ON Foeldgaz Trade, precum si un pachet de 25 la suta minus o actiune la furnizorul de gaz si electricitate E.ON Ungaria.

E.ON estimeaza ca va incepe productia la Yushno Russkoje in 2007 si ca va extrage anual 25 miliarde metri cubi de gaze, cantitate ce poate asigura consumul anual in 10 milioane gospodarii. Potrivit companiei, cantitatea de gaze provenind de la Yushno si de la zacamintele din Marea Nordului va acoperi 15 la suta din cantitatea furnizata anual de filiala de gaze naturale a concernului, E.ON Ruhrgas.

Presedintele E.ON, Wulf Bernotat, considera ca participatia la zacamantul siberian aprofundeaza colaborarea cu Gazprom si permite asigurarea, in conditiile unei cereri in crestere continua, a aprovizionarii cu gaze in Europa, in viitor. La randul sau, vicepresedintele Gazprom, Alexander Medvedev, a semnalat ca operatiunea evidentiaza strategia de colaborare a grupului rus cu companiile straine prin intermediul schimbului de actiuni.

Yushno Russkoje este unul dintre cele mai mari zacaminte de gaze din lume, cu rezerve de peste 700 miliarde metri cubi, a explicat compania germana. La bursa din Frankfurt, actiunile E.ON au scazut, pana la ora 10,00 GMT, cu 1,48 la suta, pana la 87,70 euro.