Independenta energetica, eficienta la folosirea materiilor prime, reindustrializare si cresterea exporturilor, accentul pe consumarea de produse din soia, promovarea consumului de peste si lapte - toate acestea erau repetate obsesiv in timpul regimului comunist al lui Nicolae Ceausescu pentru ca apoi, peste mai bine de doua decenii, sa revina in constiinta publica, promovate fiind de la Bruxelles de catre Comisia Europeana.

Independenta energetica fata de Rusia era unul dintre idealurile lui Ceausescu, iar acest lucru a ajuns tot mai mult in atentia Uniunii Europene de cativa ani. Aceasta a ajuns problema geostrategica mai ales in ultimele luni, dupa ce Rusia a anexat Crimeea.

Tensiunile in sanul comunitatii europene au ajuns la stadiul in care premierul polonez Donald Tusk a acuzat direct Germania ca dependenta sa de gazul rusesc creeaza o vulnerabilitate pentru toata Europa. De altfel, Comisia Europeana investigheaza Gazprom pentru abuz de pozitie dominanta, gigantul rus riscand o amenda-record de 15 miliarde de dolari pentru conditiile pe care le impune in contractele sale.

Citeste articolul integral pe Adevarul.

Citeste si:
'Setea' de gaze din Europa a dublat profitul Gazprom
Gigantul rus Gazprom si-a...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
General Electric, exporturi catre Romania de 100 MIL. dolari in 2015
Setari Cookie-uri