Militari mobilizati din anumite provincii chineze radeau si trageau la intamplare asupra multimii manifestantilor prodemocratie in 1989, in Piata Tiananmen, potrivit unui document american declasificat marti, cu ocazia marcarii a 25 de ani de la reprimarea sangeroasa a protestelor, relateaza AFP.

Acest document a fost dat publicitatii de catre Arhivele Securitatii Nationale americane de la Universitatea George Washington, care a obtinut declasificarea materialului printr-o hotarare judecatoreasca. Documentul releva confuzia si haosul care domneau in China in timp ce autoritatile reprimau dur miscarea de protest a studentilor, in noaptea de 3 spre 4 iunie 1989, noteaza Mediafax.

Aceste raport militar secret citeaza o sursa anonima care avea vedere catre Piata Tiananmen din camera de hotel. Aceasta persoana a descris o reprimare "brutala", a carei intentie era sa produca manifestantilor pierderi importante. Militari din cadrul Armatei a 27-a, care nu vorbeau dialectul de la Beijing, "glumeau si trageau la intamplarre asupra oricarui grup de persoane pe care il intalneau in cale", afirma aceasta sursa.

Documentul subliniaza ca, la acea vreme, informatiile erau sumare si uneori complet false. Astfel, la o zi dupa reprimare, o telegrama a unei agentii americane de informatii, care cita o sursa guvernamentala straina aparent apropiata Chinei, a raportat moartea liderului chinez Deng Xiaoping. In realitate, acesta a decedat opt ani mai tarziu, in 1997.

Militari chinezi au ucis cateva sute de manifestanti neinarmati, in reprimarea manifestatiilor. Potrivit anumitor surse, ar fi ucis peste 1.000 de persoane. In ultimele saptamani, regimul comunist a recurs la mijloace importante pentru a impiedica orice aluzie la "primavara de la Beijing", cenzurand dur Internetul, intimidand presa straina si efectuand o campanie de arestari vizand voci disidente.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri