Militari mobilizati din anumite provincii chineze radeau si trageau la intamplare asupra multimii manifestantilor prodemocratie in 1989, in Piata Tiananmen, potrivit unui document american declasificat marti, cu ocazia marcarii a 25 de ani de la reprimarea sangeroasa a protestelor, relateaza AFP.

Acest document a fost dat publicitatii de catre Arhivele Securitatii Nationale americane de la Universitatea George Washington, care a obtinut declasificarea materialului printr-o hotarare judecatoreasca. Documentul releva confuzia si haosul care domneau in China in timp ce autoritatile reprimau dur miscarea de protest a studentilor, in noaptea de 3 spre 4 iunie 1989, noteaza Mediafax.

Aceste raport militar secret citeaza o sursa anonima care avea vedere catre Piata Tiananmen din camera de hotel. Aceasta persoana a descris o reprimare "brutala", a carei intentie era sa produca manifestantilor pierderi importante. Militari din cadrul Armatei a 27-a, care nu vorbeau dialectul de la Beijing, "glumeau si trageau la intamplarre asupra oricarui grup de persoane pe care il intalneau in cale", afirma aceasta sursa.

Documentul subliniaza ca, la acea vreme, informatiile erau sumare si uneori complet false. Astfel, la o zi dupa reprimare, o telegrama a unei agentii americane de informatii, care cita o sursa guvernamentala straina aparent apropiata Chinei, a raportat moartea liderului chinez Deng Xiaoping. In realitate, acesta a decedat opt ani mai tarziu, in 1997.

Militari chinezi au ucis cateva sute de manifestanti neinarmati, in reprimarea manifestatiilor. Potrivit anumitor surse, ar fi ucis peste 1.000 de persoane. In ultimele saptamani, regimul comunist a recurs la mijloace importante pentru a impiedica orice aluzie la "primavara de la Beijing", cenzurand dur Internetul, intimidand presa straina si efectuand o campanie de arestari vizand voci disidente.

Citeste si:
China vs SUA: Ce au stabilit presedintii celor doua tari la G20
China vs SUA: ce au stabilit...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Donald Trump: SUA nu vor majora tarifele vamale