Comisia Europeana si Banca Centrala Europeana (BCE) au aprobat, astazi, intrarea Lituaniei in zona euro. Statul baltic va deveni astfel al 19-lea membru al uniunii monetare, informeaza AFP.

"Lituania indeplineste toate criteriile de convergenta", potrivit Executivului UE, care considera ca tara poate adopta euro la 1 ianuarie 2015. Decizia trebuie sa fie aprobata de liderii europeni, apoi de ministrii de Finante, la jumatatea lunii iulie, fiind necesar si acordul Parlamentului European.

Comisarul insarcinat cu afacerile economice, Olli Rehn, a salutat politica bugetara si reformele economice serioase ale Lituaniei, care au condus la o crestere impresionanta a prosperitatii cetatenilor lituanieni, potrivit Mediafax. "Eforturile noastre si munca pe care am depus-o au fost apreciate", a declarat premierul lituanian Algirdas Butkevicius, care considera ca acest acord este o etapa spre o dezvoltare mai rapida si o viata mai buna pentru populatia tarii.

El a adaugat ca tinand cont de evenimentele de la frontierele tarii, adoptarea euro dobandeste o importanta mai mare. "Este un nou pas catre mai multa securitate economica, financiara si politica", a adaugat Butkevicius, fara sa mentioneze direct tensiunile cu Rusia.

Autoritatile de la Vilnius vad euro ca o protectie fata de Rusia si o modalitate de intarire a pozitiei politice a tarii in Europa. Lituania, tara cu 3 milioane de locuitori si membra a UE din 2004, urmeaza drumul Estoniei si al Letoniei, care au adoptat moneda unica in 2011, respectiv 2014.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri