Presedintele Barack Obama s-a intalnit, miercuri, la Varsovia, cu presedintele ales al Ucrainei, Petro Porosenko, pe care l-a asigurat de sprijinul Statelor Unite in contextul confruntarilor dintre separatistii prorusi si ucraineni.

Barack Obama a avut prima intrevedere cu noul presedinte ales al Ucrainei, Petro Porosenko, caruia i-a spus ca a fost o “alegere inteleapta”, potrivit Huffington Post. Presedintele american s-a aratat impresionat de expertiza in afaceri a lui Porosenko si si-a exprimat increderea cu privire la felul in care acesta va rezolva problemele economice si politice din Ucraina.

De asemenea, liderul de la Casa Alba i-a oferit acestuia un ajutor de 5 milioane de dolari din partea Statelor Unite, in conditiile in care confruntarile dintre militarii ucraineni si insurgentii prorusi in zona de est a Ucrainei continua. Acest ajutor este o noutate din partea Statelor Unite, care pana acum a dat ajutor doar sub forma hainelor, mancarii sau radiourilor.

“Ramanem uniti pentru ca suntem increzatori ca oamenii si natiunile au dreptul de a-si determina propriul destin – asta include si cetatenii Ucrainei”, a spus Obama in fata unei multimi de peste 6.000 de oameni, prezenti in fata Castelului Regal din Varsovia, un simbol al independentei Poloniei. Intalnirea dintre Obama si Porosenko a avut loc la zece zile dupa ce acesta a devenit primul presedinte ales al Ucrainei dupa fuga fostului presedinte pro-rus, Viktor Ianukovici, in Rusia.

Nu vom recunoaste niciodata ocuparea Crimeei sau violarea suveranitatii Ucrainei

“Natiunile mai mari nu trebuie sa le intimideze pe cele mai mici sau sa isi impuna vointa prin arme sau oameni mascati care preiau controlul asupra unor cladiri”, a spus liderul de la Washington. “O actiune in forta nu poate legimita niciodata furtul unei natiuni vecine. Asadar nu vom recunoaste niciodata ocuparea Crimeei sau violarea suveranitatii Ucrainei”, a adaugat acesta.

Presedintele Obama urmeaza sa fie prezent miercuri si joi la Bruxelles, in Belgia, unde este programat un summit G7, in cadrul unei reuniuni care era programata la Soci si urma sa il includa si pe Vladimir Putin. Cu toate acestea, presedintii din Marea Britanie, Franta si Germania au programat intrevederi bilaterale cu presedintele Putin, in cadrul intanirii care va avea loc vineri in Franta.

Cu toate ca nu a fost programata o intalnire oficiala intre Obama si Putin, presedintele american a spus ca este posibil sa il vada pe omologul sau rus, cu care mentine in prezent o “relatie de afaceri”.

Liderul de la Washington a participat alaturi de alti lideri din Europa Centrala si de Est la aniversarea a 25 de ani de democratie in Polonia. Vizita face parte dintr-un turneu european al presedintelui american, al carui principala tema de discutie este asigurarea securitatii in tarile est-europene.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri