Comisia Europeana a prezentat, miercuri, raportul de convergenta 2014 privind aderarea a opt state europene la zona euro, in care se precizeaza ca Romania si alte sase tari central si est-europene nu indeplinesc criteriile, situatia lor urmand sa fie reevaluata peste 2 ani.

Potrivit raportului, care evalueaza stadiul de pregatire pentru opt state membre ale UE in vederea adoptarii monedei unice, progresele realizate de aceste tari in directia adoptarii monedei euro sunt inegale, dar Lituania se distinge de restul grupului, indeplinind criteriile de convergenta.

Din cele cinci criterii, Romania nu indeplineste criteriul ratei inflatiei si al stabilitatii cursului de schimb. Criterii indeplinite de Romania sunt nivelul datoriei si al deficitului si ratele dobanzilor pe termen lung si, partial, criteriile calitatitve. Rata medie a inflatiei in Romania in cele 12 luni care au precedat luna aprilie 2014 a fost de 2,1%, peste valoarea de referinta de 1,7% si este probabil sa se mentina peste valoarea de referinta in perioada urmatoare, potrivit Mediafax.

In ceea ce priveste stabilitatea cursului de schimb, CE noteaza ca in cei doi ani de la precedentul raport leul s-a depreciat fata de euro cu 1,9%. Pe langa cele cinci criterii de aderare la zona euro, legislatia romaneasca in domeniul monetar nu este pe deplin compatibila cu legislatia UE. Astfel, Articolul 33, alineatul 10, din Legea privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei nu este compatibil cu Articolul 130 din Tratatul de Functionare al UE.
Alineatul prevede ca "la sedintele Consiliului de administratie al Bancii Nationale a Romaniei pot participa ministrul finantelor publice si un secretar de stat din Ministerul Finantelor Publice, fara drept de vot".

Obiectiile Comisiei Europene

CE considera ca participarea activa a ministrului finantelor publice la sedintele BNR, chiar si fara drept de vot, ofera posibilitatea Guvernului de a influenta deciziile importante ale institutiei. Raportul recomanda amendarea acestei legi, pentru a fi compatibila cu Tratatul UE.

Comisia Europeana are obiectii si in ceea ce priveste Articolul 3, alineatul 1: "In indeplinirea atributiilor, Banca Nationala a Romaniei si membrii organelor sale de conducere nu vor solicita sau primi instructiuni de la autoritatile publice sau de la orice alta institutie sau autoritate". In opinia CE, acest alineat trebuie amendat, astfel incat sa fie protejata independenta institutionala a BNR in fata institutiilor nationale, straine sau din cadrul UE.

In conformitate cu Tratatul UE, la fiecare doi ani sau la solicitarea unui stat membru care doreste sa adere la zona euro, Comisia si BCE evalueaza modul in care statele membre indeplinesc conditiile necesare pentru adoptarea monedei unice. Conditiile pentru adoptarea monedei euro constau in patru criterii economice de stabilitate referitoare la situatia finantelor publice, stabilitatea preturilor, stabilitatea cursului de schimb si convergenta ratelor dobanzilor pe termen lung care trebuie respectate in mod sustenabil. De asemenea, legislatia nationala in domeniul afacerilor monetare trebuie sa respecte dispozitiile Tratatului UE.

Presedintele Traian Basescu s-a declarat convins, la 18 mai, la Iasi, ca Romania va indeplini anul viitor toate cele cinci criterii pentru aderarea la zona euro, insa a precizat ca nu e suficient, un element extrem de important fiind competitivitatea economica.

"In ce priveste zona euro, cred ca anul viitor Romania va indeplini toate criteriile - cele cinci criterii de la Maastricht (...). In momentul de fata, Romania indeplineste patru din cele cinci criterii, insa experienta altor state care au intrat in zona euro ne arata ca indeplinirea celor cinci criterii nu este suficienta", a afirmat seful statului.

Guvernul situeaza Romania "in grafic"

In luna februarie, Guvernul si premierul Ponta au anuntat ca Romania indeplineste in acest an toate criteriile de aderare la zona euro, precum inflatia, rata dobanzii la obligatiuni, stabilitatea cursului de schimb, deficit bugetar sub 3% din PIB si datorie publica sub 60% din PIB, fiind in grafic in ce priveste cresterea convergentei reale, si ca tinta pentru adoptarea monedei euro este anul 2019.

In aprilie 2013, tot Ponta spunea ca 1 ianuarie 2019 este un termen realist pentru adoptarea monedei euro. Romania a transmis, saptamana aceasta, Comisiei Europene noul program de convergenta, pentru perioada 2014-2017, anuntandu-i pe oficialii de la Bruxelles ca angajamentul de adoptare a monedei euro "va deveni un obiectiv realizabil si necesar" la data de 1 ianuarie 2019.

"Cadrul macroeconomic din Programul de Convergenta ia in considerare perspectivele mediului international si ale economiei europene din prognozele Comisiei Europene. De asemenea, scenariul macroeconomic propus pentru perioada 2014-2017 este convergent cu estimarile CE despre evolutia economiei romanesti. Romania realizeaza demersurile pentru participarea la Fondul Unic de Rezolutie si va intreprinde pasii necesari in vederea aderarii la pilonii Uniunii Bancare. In paralel, progresele economice importante realizate pe parcursul anului 2013 si estimarile privind mentinerea acestei tendinte si in anii urmatori permit un orizont de timp mediu necesar indeplinirii criteriilor de convergenta nominala si apropierea de convergenta reala. In acest context, angajamentul Guvernului Romaniei de adoptare a monedei euro va deveni un obiectiv realizabil si necesar la data de 1 ianuarie 2019", se arata in document.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri