Negocierile G8 care au avut loc la acest sfarsit de saptamana la Sankt Petersburg nu vor duce la intrarea Rusiei in Organizatia Mondiala a Comertului. Conform anuntului oficial, negocierile s-au blocat deoarece Rusia si Statele Unite nu se pot intelege in privinta masurilor protective introduse de rusi in fata exporturilor americane masive de carne de vita si de porc. Se pare ca rusii ar cere o inspectare mult prea exigenta (denumita "audit") a acestor marfuri inainte de a renunta la tarifele protective.

Un nou termen pentru negocieri

Totusi, cele doua tari au lasat de inteles ca inca mai este posibil ca Rusia sa intre in OMC. Un nou termen pentru incheierea discutiilor a fost stabilit pentru octombrie 2006, urmand ca Rusia sa adere la organizatie in primavara anului urmator, in cazul in care negocierile sunt un succes.

Totusi, analisti economici citati de cotidiene importante precum Financial Times si The Guardian sugereaza ca discutiile au esuat din mai multe motive decat cele prezentate public.

Motivele neintelegerii

Ceea ce este clar este ca nu temerile in privinta insecuritatii drepturilor omului in Rusia au pus capat intelegerii. Desi politia rusa a luat masuri represive dure impotriva unor opozanti chiar in timpul summit-ului, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, s-a grabit sa declare ca toate tarile participante la intalnire sunt democratii.

Aceasta declaratie a fost facuta de un lider european cazat, ca toti participantii la summit, in Palatul Constantin, unde demonstrantii anti-G8 nu au putut nici macar sa se apropie din cauza masurilor de securitate serioase introduse de politia rusa.

Cativa opozanti, printre care si doi reporteri germani, au fost arestati pentru infractiunea de a fi urinat in public, raporteaza EUObserver.
Se pare ca Bush nu a putut aproba intrarea Rusiei in OMC din cauza unor exigente foarte mari impuse de Congresul american. Desi unele succese au fost inregistrate, de exemplu Rusia a fost de acord sa intareasca protectia proprietatii intelectuale, alte subiecte au ramas fara solutie, mai ales in privinta tarifelor.

Odata cu anuntul despre esuarea acestor negocieri, Gazprom a anuntat ca nu este inca gata sa deschida catre alte companii internationale exploatarea importantelor zacaminte de gaz natural Shtokman din Marea Barentz. Acest zacamant de gaz natural este cel mai mare descoperit vreodata, iar Gazprom incepuse discutii cu companiile americane Chevron si ConocoPhillips.

Atat guvernul rus, cat si compania Gazprom, neaga existenta vreunei legaturi intre cele doua decizii. Statele Unite sunt ultima tara care mai trebuie sa ratifice intrarea Rusiei in OMC.

Esecul in negocierile de la acest sfarsit de saptamana reprezinta totodata un nou obstacol in asigurarea securitatii energiei in Europa. De acum inainte, orice intelegere dintre Rusia si Statele Unite in privinta OMC va trebui sa treaca prin Congresul american, care si-a anuntat in mod repetat ingrijorarea in privinta stadiului democratizarii in Rusia si in privinta centralizarii controlului energiei.

Mai mult, daca nu se ajunge la o intelegere pana in primavara, in Statele Unite se va intra intr-un nou ciclu electoral, ceea ce inseamna ca Bush ar putea sa nu mai fie sustinut de un Congres dominat de republicani.

Organizatia Mondiala a Comertului

Infiintata la 1 ianuarie 1995 in urma rundei de negocieri Uruguay, OMC este singura organizatie internationala creata pentru a reglementa comertul dintre tari. Organizatia se bazeaza pe tratatele incheiate de reprezentantii statelor membre in urma negocierilor, care apoi sunt ratificate de parlamente. In prezent, organizatia are 149 de membri. China a aderat la OMC in 2005, iar Rusia este cea mai mare economie mondiala ramasa inca in afara acestei structuri. OMC are un buget anual de 175 de milione de franci elvetieni (cifra pe 2006), cheltuiti mai ales pentru organizare si personal, dat fiind ca OMC reprezinta, inainte de toate, un forum de negocieri. Sesiunea actuala de negocieri a fost deschisa in 2001 la Doha, in Qatar si reprezinta a noua runda de discutii menite sa duca la deschiderea tot mai mare a pietelor de agricultura, manufacturi si servicii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri