Ucraina a inceput o serie de negocieri ample cu Rusia in vederea incetarii luptelor sangeroase din estul tarii, afectat de o rebeliune separatista, dar si pentru evitarea intreruperii livrarilor de gaze rusesti, relateaza Mediafax, care citeaza AFP.

Negocierile pe tema gazelor au inceput luni seara la ora 17.00 GMT (20.00, ora Romaniei), la Bruxelles, in contextul in care Moscova a avertizat Kievul ca Gazprom va intrerupe livrarile de gaze daca Ucraina nu isi va achita pana marti seara datoriile la gaze si factura pentru iunie. Ucrainenii refuza sa accepte pretul fixat de Rusia dupa instalarea unui Guvern prooccidental la Kiev.

Cu toate acestea, noul presedinte ucrainean, Petro Porosenko, pare hotarat sa detensioneze rapid relatiile cu Moscova si si-a dat o saptamana pentru a restabili linistea in estul tarii sale. Astfel, incepand de duminica, el a deschis negocieri la Kiev, pentru prima data de la inlaturarea de la putere, la sfarsitul lui februarie, a predecesorului sau prorus Viktor Ianukovici si alipirea peninsulei ucrainene Crimeea la Rusia, in martie, la capatul unui referendum considerat ilegal de occidentali.

Negocierile se desfasoara cu usile inchise intre ambasadorul Rusiei Mihail Zubarov si ambasadorul Ucrainei in Germania Pavlo Klimkin, in prezenta unui reprezentant al OSCE (Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa). Primele trei reuniuni au dus la stabilirea "etapelor-cheie" de urmat in vederea "dezescaladarii situatiei in regiunile Donetk si Lugansk", a anuntat luni seara Ministerul ucrainean de Externe.

Ciocniri intre armata si separatisti

Insurectia din Estul industrial si rusofon castiga teren in fata ofensivei declansate in urma cu aproape doua luni de fortele ucrainene pentru a-i pune capat. Separatistii au preluat controlul asupra unei parti a frontierei cu Rusia, ceea ce reprezinta o lovitura grea pentru autoritatile de la Kiev, care avertizeaza in continuu in privinta afluxului de arme si de combatanti din teritoriul rus. Granicerii ucraineni au afirmat ca au respins in cursul noptii de duminica spre luni un nou asalt la postul de la Izvarino.

La Artemivsk, in apropiere de Slaviansk, un bastion prorus impotriva caruia armata si-a intensificat ofensiva, o unitate militara a fost atacata in cursul noptii de aproximativ 50 de insurgenti dotati cu arme automate. Militarii au respins atacul, ucigand un separatist in cursul operatiunii, potrivit aceleiasi surse.

In total, luptele din estul Ucrainei s-au soldat deja cu peste 200 de morti, intre care rebeli, militari ucraineni si civili. "Premierul" republicii autoproclamate Donetk, Aleksandr Borodai, s-a declarat "pregatit pentru dialog", cu conditia ca autoritatile de la Kiev "sa retraga toate fortele armate" mobilizate in estul tarii.

In momentul investiturii, Petro Porosenko, un miliardar de 48 de ani, s-a adresat in rusa locuitorilor din estul tarii si le-a promis sa nu ii abandoneze. El s-a aratat in schimb inflexibil cu privire la orientarea europeana a tarii sale si apartenentei la Ucraina a Crimeei.

Reuniune decisiva la Bruxelles

Fostul ministru al Economiei si de Externe, care a servit atat in Guverne proruse, cat si prooccidentale, este nevoit chiar din primele zile de mandat sa evite un nou "razboi al gazelor" cu Rusia. La Bruxelles, ministrii rus si ucrainean ai Energiei si patronii companiilor Gazprom si Naftogaz s-au reunit sub egida comisarului european pentru Energie, Günther Ottinger. Potrivit cotidianului rus Vedomosti, Naftogaz, care a platit deja acum o saptamana o datorie de 786 de milioane de dolari, ar putea achita un miliard de dolari de luni.

Analistii se asteapta ca Gazprom ca reduca pretul si sa acorde ragaz Ucrainei.Dosarul energetic afecteaza relatiile dintre Moscova si Bruxelles, care a obligat Bulgaria sa intrerupa lucrarile de constructie la gazoductul South Stream. Condus de catre gigantul rus Gazprom si grupul energetic italian Eni, proiectul South Stream urmeaza sa asigure legatura intre Rusia si Bulgaria via Marea Neagra, ocolind Ucraina, dupa care sa continue catre Grecia si Italia, Serbia, Ungaria, Slovenia si Austria.

"Bruxelles-ul este ghidat de dorinta de a pedepsi, de a se razbuna", a denuntat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, dupa o intalnire cu omologul sau finlandez, Erkki Tuomioja. "Recent, am auzit la Bruxelles ca negocierile asupra South Stream vor fi inghetate atata timp cat Rusia nu va recunoaste autoritatile de la Kiev. Considerati ca asa ceva este constructiv?", a spus seful diplomatiei ruse, care, intre altele, a apreciat drept "contraproductiva" extinderea NATO spre Est.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri