Rusia va sterge aproape 10 miliarde dolari din datoria Irakului, in zilele care vin, a anuntat duminica ministrul rus de finante, Alexei Cudrine. Declaratia ministrului rus a fost facuta pe marginea summit-ului G8 cu scopul de a incuraja dezvoltarea economiei irakiene, a precizat Cudrine.

Guvernul irakian a anuntat ca a incheiat un acord bilateral cu Ungaria prin care se anuleaza aproximativ 184 milioane de dolari, reprezentand 80% din datoria Irakului fata de statul ungar, a informat Portalirak consultat de Rompres. Potrivit Ministerului de Finante irakian, acordul este comparabil cu acordul de principiu incheiat in noiembrie 2004 intre Irak si creditorii guvernamentali care alcatuiesc Clubul de la Paris.

Irakul a incheiat acorduri similare si cu alti creditori guvernamentali care nu sunt membri ai Clubului de la Paris, intre care Romania. SUA, Malta si Slovacia au anulat fiecare in proportie de 100% datoria Irakului. Anterior acordului cu Ungaria, cerintele guvernului ungar catre Irak au totalizat aproximativ 230 milioane de dolari. 'Irakul apreciaza abordarea constructiva a Ungariei de a incheia acest acord', a afirmat ministrul de finante irakian Ali A. Allawi.

Irakul asteapta semnarea in viitorul apropiat a unor acorduri similare cu creditori guvernamentali care nu sunt membri ai Clubului de la Paris.