Meciul Brazilia – Croatia a marcat debutul Campionatului Mondial de Fotbal, una dintre cele mai importante competitii de fotbal la nivel global, eveniment care se desfasoara o data la patru ani. Daca pe teren lucrurile au fost echilibrate, ba chiar Croatia a condus in prima repriza, in termeni economici diferentele sunt uriase.

Brazilia a invins pe Arena Corinthians din Sao Paulo, cu scorul de 3-1 (1-1), nationala Croatiei. Golurile brazilienilor au fost marcate de Neymar '29, '71 din penalti si Oscar '90+1, in timp ce croatii au punctat prin autogolul lui Marcelo, in minutul 11.

Brazilia, gazda de anul acesta a Campionatului Mondial de Fotbal, este una dintre cele mai mari puteri economice ale lumii. Brazilia face totodata parte si din BRIC, acronim dat principalelor tari aflate in plina dezvoltare, iar acest lucru spune de la sine nivelul si diferenta la care se afla statul sud american.

Brazilia este al cincilea stat ca marime din lume, cu o suprafata totala de 8,5 milioane de kilometri patrati si o populatie de 201 milioane de locuitori, ceea ce o plaseaza tot pe locul cinci la nivel global. Raportul dintre populatia statului si suprafata totala a Braziliei plaseaza tara din sudul Americii pana pe pozitia a 192-a, cu densitate a numarului delocuitori de 23,7 la kilometrul patrat.

In ceea ce priveste puterea economica a Braziliei, aceasta se situeaza in primele 10 puteri ale lumii, cu un PIB care va depasi 2,5 trilioane de dolari (pozitia a saptea), echivalentul a 12.528 PIB per capita, ceea ce situeaza statul sud american pe locul al 79-lea.

Brazilia este cea mai mare economie din America Latina, iar principalele resurse ale economiei vin din agricultura, minerit, productie, dar si servicii, avand o forta de lucru de peste 100 de milioane de persoane, locul sase la nivel global si o rata a somaului de 6,2% (locul 64 la nivel global). Brazilia este totodata cel mai mare producat de cafea din lume de peste 150 de ani si a devenit a patra cea mai mare piata pentru productia si vanzarea de masini.

Principalele produse de export ale Braziliei sunt aeronavele, echipamentele electrice, automobilele, produsele textile, incaltamintea, fierul, cafeaua, sucul de fructea, boabele de soia sau conserve de vita. In ceea ce priveste valoarea produselor exportate, Brazilia se poate mandri cu pozitia a 23-a la nivel mondial.

De cealalta parte, Croatia, tara care va juca in aceasta seara meciul cu reprezentativa Braziliei, se afla in plin proces de dezvoltare, stat care a aderat in Uniunea Europeana la 1 iulie anul trecut . Croatia, un stat european cu o suprafata de 56.594 de metri patrati, de peste patru ori mai mica decat cea a Romaniei, are o populatie de 4,2 milioane de locuitori, conform datelor disponibile din anul 2011 si o densitate a numarului de locuitori de 75,8 pe kilometru patrat. Potrivit estimarilor, Croatia va inregistra in acest an un PIB de 61 de miliarde de dolari, echivalentul a 18.314 dolari per capita.

Potrivit informatiilor disponibile, sectorul economic din Croatia a fost dominat in ultimii ani de servicii (66%), urmat de sectorul industrial (27%) si de agricultura (circa 7%). In urma cu 10 ani, aproximativ 3% din totalul fortei de munca din Croatia lucra in agricultura, 32% in industrie, iar peste 60% in servicii.

Exporturile Croatiei sunt evaluate la aproximativ 8,65 miliarde de euro (echivalentul a 64,9 miliarde kuna – moneda Croatiei) si circa 15 miliarde de euro reprezentate de importuri. Principalul sector de activitate al Croatiei este reprezentat de turism, ceea ce aduce aproape 20% din Produsul Intern Brut al statului european. In termeni reali, turismul aduce contributii serioase intregii econimii, dar mai ales business-urilor aflate in dezvoltare, anual tara europeana fiind vizitata de peste 10 milioane de turisti veniti din Germania, Slovenia, Austria sau Cehia. O alta sursa importanta de venit a Croatiei este vinul, care este produs in aproape toate regiunile din tara.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri