China, a doua cea mai puternica economie a lumii, a devenit in ultimii ani una dintre cele mai importante piete a constructiilor, o regiune care nu a cunoscut criza, lucru datorat in special dezvoltarii continue din ultimii ani.

Potrivit lui Bill Gates, fondatorul Microsoft, care citeaza cartea “Constructia lumii moderne” a lui Vaclav Smil, China a folosit mai mult ciment in ultimii trei ani decat SUA in tot secolul trecut.

Betonul a devenit pentru China principala sursa de a scapa de saracie in ultimele decade. Astfel daca intre 2011 si 2013 China a folosit 6,6 gigatone de ciment, SUA in 100 de ani a folosit cu aproape 50% mai putin, echivalentul a 4,5 gigatone. Acest lucru s-a reflectat intr-o dezvoltare continua atat din punct de vedere al infrastructurii rutiere cat si a numarului de blocuri de locuit tip “zgarie-nori”. Nu este deloc de mirare atunci cand pasesti intr-o astfel de tara sa ramai de-a dreptul impresionat de volumul la care se fac toate lucrurile. La o populatie de peste 1,5 miliarde de locuitori totul a devenit urias.

O statistica din nou interesata releva faptul ca in anii 1950, in lume erau folosite deopotriva cimentul si otelul, insa 60 de ani mai tarziu, in anul 2010, productia de otel a crescut de opt ori, in timp ce productia de ciment a crescut de 25 de ori, de peste trei ori mai mult, China fiind unul dintre cei mai mari utilizatori ai materialului de constructii.

Potrivit profesorului canadian, autor al cartii “Constructia lumii moderne”, China este in momentul de fata cel mai mare consumator al brandurilor de lux, fiind cea mai mare piata de desfacere. Smil chiar spune ca in prezent “Chinezii cumpara mai multe haine de la Gucci, Bulgari sau Louis Vuitton decat tot restul lumii la un loc”.

Insa acest ritm halucinant de evolutie nu poate aduce dupa sine un nou colaps economic? A doua mare putere a lumii, care in cativa ani ar putea detrona SUA – nu se afla in fata riscului unei noi crize? Sau modelul chinezesc din prezent este doar o sfidare a crizei globale din 2008 si un rezultat al ambitiilor unui popor aflat in plina expansiune. Ce parere aveti despre modelul de dezvoltare al Chinei?

Sursa foto: captura YouTube.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri