Principalele concluzii ale European Payment Index Survey 2006, publicat pe site-ul internet al institutiei Intrum Justitia, arata ca mediul de afaceri european dezavantajeaza producatorii. In primul rand, transformarile din mediul institutional, mai ales in normele care guverneaza mediul financiar, defavorizeaza producatorii de bunuri si servicii. Riscurile de credit sunt ridicate, iar marile companii nu sunt capabile sa profite de caile oferite de mediul institutional pentru reducerea riscurilor.

Nordicii sunt mai harnici decat mediteraneenii

European Payment Index arata in primul rand ca perioada de plata a facturilor este mare si in crestere in majoritatea statelor europene, tendinta care se mentine si in privinta numarului facturilor neonorate.

Media europeana pentru perioada de plata a facturilor este de 59,2 zile, in crestere fata de 57,3 zile anul trecut, se arata in raport. Astfel, perioada de intarziere a platii a crescut de la 15,1 zile pana la 16,8.

Cele mai putine probleme cu platile le au companiile din tarile nordice: in Norvegia, de exemplu, media europeana pentru perioada de plata este de 26,2 zile, urmata indeaproape de Finlanda cu 26,6 zile si de Estonia cu numai 28.

La polul opus se afla statele mediteraneene, Grecia cu 104,6 zile sau Italia cu 98,3. Totusi, raportul sugereaza si ca statele din sudul Europei si din zona baltica ar putea inregistra progrese in privinta reducerii perioadei de plata, cu intarzieri de aproximativ 64 de zile.

In ceea ce priveste platile nerecuperate, rata creditelor pierdute a crescut de la 1,7% anul trecut pana la 1,9%. Cele mai mici rate se intalnesc in statele nordice, in care media este de 1,1%, iar Estul Europei inregistreaza cele mai mari cifre, in jurul a 3,1%.

Sectorul public, cel mai rau platnic

Printre cei mai rai platnici se numara in primul rand guvernele statelor europene, care isi onoreaza facturile cu mult mai greu decat companiile sau persoanele fizice. Daca, in medie pe Europa, persoanele fizice isi fac platile in aproximativ 42,5 zile de la emiterea facturii, corporatiile platesc de-abia dupa 59,9 zile, iar agentiile guvernamentale se apropie de 70. Sectorul public portughez este cel mai lenes, inregistrand intarzieri de 84,6 zile, urmat indeaproape de cel italian.
Riscul de plata pentru producatori difera de la o tara la alta, insa tendinta generala este de crestere a numarului de plati intarziate sau chiar ignorate.

Consecinte serioase pentru companiile europene

Aceste probleme cu platile reprezinta o amenintare serioasa pentru companiile europene, putand duce la blocaje in activitatile comerciale, mai ales in mediile de afaceri in care creditele nu sunt usor de obtinut. Cu cat companiile isi recupereaza banii mai repede, cu atat profitul obtinut de pe urma reinvestirii lor rapide este mai mare. Stefan Schar, cordonatorul cercetarii executate de Interim Justitia, explica: "Problema evidentiata are dimensiuni foarte mari si cere raspunsuri puternice atat de la companiile afectate, cat si de la legiuitorii europeni. Pierderile cauzate de platile intarziate cauzeaza pierderi foarte mari mai ales in bugetele companiilor care nu au strategii amanuntite de credit management."

Un studiu pentru companiile UE

Intrum Justitia, cel mai mare furnizor european de Servicii de Credit Management, realizeaza anual un studiu cu privire la tendintele din mediul de afaceri international, menit sa ajute companiile in luarea deciziilor. Rezultatele studiului sunt publicate sub numele de European Payment Index si oferite si separat ca studii concentrate pe fiecare dintre tarile studiate. Raportul European Payment Index pe 2006 se bazeaza pe sondaje efectuate in luna februarie 2006.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri