HeidelbergCement, grupul german din spatele Carpatcement, planuieste sa isi vanda divizia producatoare materiale de zidarile si constructii specializate, ca parte a strategiei de revitalizare a activitatii atat in Europa cat si pe piata din SUA.

Grupul german a discutat deja in ultimele saptamani cu mai multe banci pentru a scoate la vanzare divizia producatoare de materiale de constructii specializate, potrivit unor surse apropiate situatiei, relateaza Financial Times. Divizia specializata genereaza anual vanzari de 1,4 miliarde de dolari si este evaluata intre 1,5 si 2 miliarde de dolari.

Portofoliul exact de produse care urmeaza sa fie vandut inca nu este definitiv, iar valoarea de vanzare ar putea varia. Decizia de a vinde ramura activitatii HeidelbergCement, care printre altele mai produce si acoperisuri, vine intr-un moment dificil in piata constructiilor, in care se petrec foarte multe schimbari.

In luna aprilie a acestui an, Holcim si Lafarge, doi dintre cei mai mari producatori de ciment din lume, au decis sa fuzioneze, urmand sa creeze un gigant cu o valoare de 55 de miliarde de dolari. Fuziunea dintre cele doua companii inca se afla pe masa Consiliilor Concurentei din statele in care cele doua companii au operatiuni.
CEO-ul HeidelbergCement si-a manifestat ambitia de a-si concentra activitatea exclusiv pe produsele destinate constructiilor – ciment si alte agregate – folosite in prelucrarea betonului, dar a aratat ca nu exclude si achizitii importante.

In anul 2007, intr-o perioada a boom-ului imobiliar, HeidelbergCement a preluat concurentul britanic Hanson in schimbul a 16 miliarde de dolari. Tranzactia dintre cele doua companii a crescut vanzarile nemtilor cu doua treimi, dar a adus dupa sine si datorii totale de 20 de miliarde de dolari. Criza globala a fortat pe cei cinci mari giganti in domeniu – Holcim, Lafarge, Heidelberg, Cemex si Italcementi - sa isi regandeasca strategia pe piata.

Cei cinci ani ai crizei, intre 2008 si 2012, au coincis cu cea mai brutala scadere pentru industria constructiilor, ce a fortat jucatorii mici din piata sa intre fie in insolventa, fie in faliment. Insa lucrurile incep sa capete contur, ultimele 18 luni indicand un trend pozitiv atat pe piata din SUA, cat si in Europa.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri