Companiile din China au imprumutat pe ansamblu cei mai multi bani din lume, depasind Statele Unite in 2013. Datoriile companiilor chinezesti au ajuns pana la 14,2 trilioane de dolari, fata de 13,1 trilioane de dolari, cat este datoria SUA.

In 2009, cele 8.500 de companii listate pe Bursa in China se prezentau mult mai bine decat cele ale altor tari, dar lucrurile s-au schimbat. Povestea se rezuma la criza financiara globala; banii imprumutati de China au ajuns in sectoare ca piata imobiliara, constructia de vase maritime si industria otelului. Sincronizarea nu a fost potrivita, deoarece cresterea economica a Chinei a atins apogeul in 2007, iar dupa a inceput sa descreasca, potrivit qz.com.

In timp ce China si-a marit capacitatea de productie prin constructia de fabrici, cumpararea de terenuri si altele, s-a creat un exces de productie care a facut preturile sa scada. Astfel, fluxurile de numerar au fost si mai grav afectate.

Liderii au pompat tot mai multi bani in sistem prin canale oficiale, permitand sistemului bancar „din umbra” sa infloreasca. Astfel au fost finantate companii slabe, pe care in mod normal nicio banca nu le-ar fi finantat. Aceste probleme ar putea afecta economia globala, conform agentiei Standard & Poor.

Din pacate, imprumuturile corporative din China nu se opresc. Pana in 2018 se estimeaza ca datoriile lor vor ajunge la 21,9 trilioane de dolari, cifra egala cu o treime din datoriile corporative la nivel mondial. Aceasta presupune o crestere anuala de 7,5% si 9% - mult mai mult decat este capabila economia Chinei sa creasca.

Balint, OTP: Cu o taxa de 0,2...
Citeste si: Balint, OTP: Cu o taxa de 0,2 - 0,4%, bancile pot sa traiasca in 2019


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
S-a trezit Bitcoin! Moneda a dublat banii investitorilor luna aceasta