Pretul unui baril de titei din Golf s-a retras sub 76 dolari pe pietele electronice asiatice, in urma evocarii de catre Israel a posibilitatii finalizarii rapide a ofensivei sale in Liban.
Contractele pentru barilul de titei din Golf "light sweet crude" cu livrare in luna august au ajuns la 75,45 dolari, pe pietele electronice asiatice, la ora 3,0 GMT, de la 75,30 dolari luni seara la New York.

Scaderea pretului petrolului e pusa de analisti pe seama unui inalt responsabil israelian, citat de televiziunea israeliana, oficial care estima ca Israelul isi poate atinge obiectivul in Liban in cateva zile si in consecinta s-ar sfarsi de asemenea si ofensiva militara. Astfel, perspectiva reintoarcerii la normalitate au facut ca investitorii sa-si marcheze profitul, anunta Rompres.

Investitorii se tem ca acest conflict sa nu se extinda si inspre Iran, care e un mare producator de aur negru.

Valoarea contractelor a urcat cu 0,50 dolari, ajungand la 77,53 dolari barilul, luni dimineata, la bursa electronica din Singapore. Cotatiile au ajuns la recordul de peste zi de 78,40 dolari vineri, pentru a inchide la valoarea de 77,03 dolari.

Desi Israelul si Libanul nu sunt actori importanti pe piata petrolului din Orientul Mijlociu, bursele se tem de escaladarea conflictului israeliano-libanez si in alte parti ale Orientului Mijlociu, regiune care produce aproximativ o treime din necesarul mondial de titei si controleaza doua treimi din rezervele mondiale de petrol. Iranul este cel de-al patrulea producator de titei la nivel mondial si al doilea in cadrul Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol.

Pe de alta parte, pretul petrolului se mentine pe o panta ascendenta, in ultima vreme, in urma cresterii cererii mondiale de combustibili si a ingrijorarilor privind posibilitatea ca rezervele disponibile sa fie insuficiente pentru a acoperi o posibila intrerupere a livrarilor de titei a unor importanti producatori precum Iranul sau Nigeria. De asemenea, exista temeri cu privire la riscul uraganelor care ar afecta productia de petrol a SUA, cel mai mare consumator mondial.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri