Meciul dintre Iran si Argentina, disputat sambata pe stadionul Belo Horizonte, a fost difuzat de mai multe restaurante si cafenele din Teheran, capitala Iranului, cu toate ca legea interzice acest lucru. In plus, meciul a fost urmarit si de femei, care nu au voie sa participe la astfel de manifestari, potrivit legii islamice, noteaza CNN.

Mai multe grupuri de femei si barbati s-au adunat in restaurantele si cafenelele dinTeheran care au difuzat partida cu Argentina, in ciuda interdictiei. „Este mai bine sa te uiti (n.r. – la meci) alaturi de multi oameni, pentru ca astfel iti creste entuziasmul”, a spus Roya Marzbahan, una dintre femeile care a urmarit meciul intr-un loc public.

Autoritatile din Iran au interzis femeilor sa participe la evenimentele sportive dupa Revolutia Islamica din 1979, intrucat legea islamica interzice formarea unor grupuri mixte in scopuri sportive. Cu toate ca fotbalul este sportul favorit in Iran, in ultimii 35 de ani doar suporterii barbati au fost prezenti la meciuri.

Ca o masura de precautie, televiziunea de stat din Iran difuzeaza meciurile din Cupa Mondiala cu o intarziere de cateva secunde, pentru a cenzura imaginile in care apar femei in randul suporterilor.

Sportul in Iran: motiv de mobilizare in numele egalitatii

Singurul drept pe care il aveau femeile din Iran in legatura cu evenimentele sportive a fost acela de a urmari meciurile de volei, in timpul mandatului presedintelui Mohammad Khatami. Odata cu venirea la putere a lui Mahmoud Ahmadinejad, in 2005, aceasta restrictie a fost introdusa din nou.

Citeste si:
PNL are proiecte de lege privind desfiintarea sectiei speciale
Turcan: PNL are proiecte de...

Femeile au inceput sa ceara egalitate in drepturi cu barbatii, o initiativa dificila intr-o tara cu norme sociale extrem de conservatoare. Cu toate acestea, vicepresedintele Shahindokht Molaverdi, o femeie, vrea sa elimine restrictia impusa femeilor cu privire la meciurile de volei, un posibil semn ca presedintele Hassan Rouhani ia in calcul cererile femeilor cu privire la drepturi egale in cadrul evenimentelor sportive.

Sursa foto: Femeie suporter Iran/ Shutterstock.

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Trotinetele electrice au intrat in Codul rutier