Parlamentul ungar a aprobat, luni, un imprumut rusesc in valoare de zece miliarde de euro care va fi folosit pentru modernizarea domeniului nuclear al Ungariei, in timp ce opozitia a denuntat cresterea dependentei de Rusia, informeaza AFP.

Cele doua tari au semnat pe 14 ianuarie un acord de cooperare pentru adaugarea altor doua reactoare la Paks, singura centrala nucleara din Ungaria, situata la 100 de kilometri de Budapesta. Acest proiect, vast pentru Ungaria, va dubla capacitatea centralei de la Paks, care furnizeaza deja 40% din electricitatea tarii, informeaza Mediafax.

Implementarea acordului, care prevede acordarea unui imprumut de zece miliarde de euro, necesita aprobarea Parlamentului. Luni, 110 deputati l-au aprobat, 29 l-au respins, in timp ce 19 s-au abtinut. Niciun detaliu nu a fost oferit despre termenii financiari ai acestui acord, care face totodata obiectul unei anchete a Comisiei Europene.

Potrivit Guvernului ungar, conditiile oferite de Moscova sunt mai avantajoase decat cele ale unor banci. In plus, acordul va permite crearea a 10.000 de locuri de munca.

Ungaria va urma sa ramburseze imprumutul la dobanzi variabile (cuprinse intre 3,95% si 4,95%) pe o perioada de 21 de ani, incepand de la plata primei transe.

Citeste si:
Rusia anunta un nou pas catre "suprematia mondiala"
Rusia anunta un nou pas catre...

Opozitia denunta opacitatea acordului, care, potrivit ei, sporeste dependenta energetica a Ungariei de Rusia, in timp ce datoriile cresc.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Ungaria vrea sa aduca din Rusia cu avionul combustibil nuclear