Un judecator britanic a respins, marti, o cerere a controversatei companii petroliere ruse Yukos de a bloca tranzactionarea actiunilor grupului rival din Rusia, Rosneft, la Bursa de Valori din Londra.
Un purtator de cuvant al Yukos a spus ca, in acest moment, conducerea companiei delibereaza daca sa faca apel sau nu, insa este improbabil sa se ajunga la o decizie marti. Reprezentantii Yukos au obiectat ca oferta publica initiala, evaluata la peste zece miliarde de dolari, cea mai mare pentru o companie rusa, depasea valorea de vanzare a proprietatii care, sustin ei, a fost furata.

Principala companie de productie a Rosneft, Yugansk, s-a aflat, anterior, in proprietatea Yukos, la un moment dat cea mai mare companie petroliera a Rusiei. Autoritatile ruse au obligat compania Yugansk sa plateasca sume substantiale de impozitare, act pe care analistii economici l-au interpretat ca pe un atac al guvernului de la Kremlin impotriva fondatorului Yukos, Mihail Khodorkovsky, care ramane in puternica opozitie fata de presedintele Rusiei, Vladimir Putin.

Ulterior Yugansk a devenit proprietatea Rosneft, compania controlata de statul rus fiind singurul ofertant pentru aceasta, informeaza NewsIn.

Rosneft argumenteaza ca, din moment ce solutia impusa de guvernul rus pentru Yugansk a fost "un act al statului", procedura britanica pentru operatiuni infractionale, care incearca sa previna o noua vanzare a unei proprietati furate si spalarea de bani, nu poate fi aplicata.

Reprezentantii Yukos nu sunt, insa, de acord cu aceasta decizie, iar avocatul acestui gigant petrolier, Clare Montgomery, a declarat, luni, in fata inaltei curti de Justitie a Londrei, ca "procedurile legislative antiinfractionale ar trebui folosite, cu scopul de a impiedica regimurile corupte sa intreprinda actiuni criminale si ilegale". Actiunile Rosneft vor incepe tranzactionarea la bursa din Londra miercuri.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri