Un judecator britanic a respins, marti, o cerere a controversatei companii petroliere ruse Yukos de a bloca tranzactionarea actiunilor grupului rival din Rusia, Rosneft, la Bursa de Valori din Londra.

Un purtator de cuvant al Yukos a spus ca, in acest moment, conducerea companiei delibereaza daca sa faca apel sau nu, insa este improbabil sa se ajunga la o decizie marti. Reprezentantii Yukos au obiectat ca oferta publica initiala, evaluata la peste zece miliarde de dolari, cea mai mare pentru o companie rusa, depasea valorea de vanzare a proprietatii care, sustin ei, a fost furata.

Principala companie de productie a Rosneft, Yugansk, s-a aflat, anterior, in proprietatea Yukos, la un moment dat cea mai mare companie petroliera a Rusiei. Autoritatile ruse au obligat compania Yugansk sa plateasca sume substantiale de impozitare, act pe care analistii economici l-au interpretat ca pe un atac al guvernului de la Kremlin impotriva fondatorului Yukos, Mihail Khodorkovsky, care ramane in puternica opozitie fata de presedintele Rusiei, Vladimir Putin.

Ulterior Yugansk a devenit proprietatea Rosneft, compania controlata de statul rus fiind singurul ofertant pentru aceasta, informeaza NewsIn.

Rosneft argumenteaza ca, din moment ce solutia impusa de guvernul rus pentru Yugansk a fost "un act al statului", procedura britanica pentru operatiuni infractionale, care incearca sa previna o noua vanzare a unei proprietati furate si spalarea de bani, nu poate fi aplicata.

Reprezentantii Yukos nu sunt, insa, de acord cu aceasta decizie, iar avocatul acestui gigant petrolier, Clare Montgomery, a declarat, luni, in fata inaltei curti de Justitie a Londrei, ca "procedurile legislative antiinfractionale ar trebui folosite, cu scopul de a impiedica regimurile corupte sa intreprinda actiuni criminale si ilegale". Actiunile Rosneft vor incepe tranzactionarea la bursa din Londra miercuri.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »