Jean-Claude Juncker a fost desemnat de sefii de stat si de guvern ai statelor membre UE pentru functia de presedinte al Comisiei Europene, anunta Herman Van Rompuy, presedintele Consiliului European.

"Decizia a fost luata. Consiliul European il propune pe Jean-Claude Juncker pentru functia de presedinte al Comisiei Europene", a transmis Van Rompuy prin Twitter, potrivit Mediafax. Junker, candidatul Partidului Popular European pentru functia de presedinte al Comisiei Europene, va trebui sa primeasca si aprobarea Parlamentului European.

Crestin-democratul Jean-Claude Juncker, care a fost desemnat vineri in functia de presedinte al Comisiei Europene, este la cei 59 de ani ai sai un veteran european si un federalist ostil multiplelor scutiri cerute de catre britanici, relateaza AFP. "El stie totul si pe toata lumea", subliniaza fostul ministru francez Pierre Moscovici.

Premier al Luxemburgului timp de aproape 19 ani (1995-2013), Juncker este unul dintre cei mai influenti lideri europeni inca din perioada lui François Mitterrand si a lui Helmut Kohl. El a simtit pe propria piele profunda transformare a Uniunii Europene (UE), esecul Tratatului Constitutional in 2005, intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona patru ani mai tarziu, apoi criza datoriilor si salvarea euro, o sarcina careia i s-a consacrat cu ardoare timp de opt ani.

Nascut la 9 decembrie 1954, intr-unul din cele sase state fondatoare ale Uniunii Europene, el a dat dovada de talent in arta negocierii si gasirii de compromisuri. "El are o experienta bogata, cu avantaje si inconveniente. El poate face sinteza intre o dreapta sociala si stanga social-democrata", afirma Moscovici.

European convins, el s-a considerat mereu la intersectia drumurilor franco-germane. "Cand vreau sa vorbesc in franceza, gandesc in germana, cand vreau sa vorbesc in germana, gandesc in franceza, iar, in final, sunt de neinteles in toate limbile", a spus el intr-o zi.
Revenit pe scena europeana primavara, dupa renuntarea la functia de premier al Luxemburgului, Jean-Claude Juncker a aparut la inceputul campaniei drept un candidat implicit, mai interesat de presedintia Consiliului, pe care nu a obtinut-o in 2009, decat de cea a Comisiei Europene.

In opinia unor analisti, anume modul sau de a vorbi deschis l-a costat probabil postul de presedinte al Consiliului European, in urma cu cinci ani. Juncker insa pusese aceasta infrangere pe seama opozitiei presedintelui francez de atunci, Nicolas Sarkozy, care nu-l placea, si a cancelarului german Angela Merkel. Fostul liderul al Luxemburgului nu a ezitat niciodata sa ridice tonul la adresa capitalelor, mai ales pentru a refuza un eventual dictat franco-german. El "are doua defecte catastrofale: are o opinie si o exprima", a spus un oficial european intr-o zi.

Juncker, care va implini 60 de ani la sfarsitul anului, a incercat in timpul campaniei sa inspire entuziasm in discursurile sale traditionale.
Menirea sa a fost intotdeauna promovarea constructiei europene, cu o viziune federalista, fapt ce i-a adus in 2006 prestigiosul Premiu Carol cel Mare pentru merite in unificarea europeana.

Cu toate acestea, a reusit sa imbine idealismul cu un simt profund al realitatii. "Pentru mine, Europa este un amestec de actiuni concrete de efectuat si convingeri puternice, chiar aproape arzatoare", marturisea Juncker in 2013. Acum, dupa aproape un an, el are sansa sa faca mai multe pentru Uniunea Europeana, fiind desemnat in functia de presedinte al Comisiei Europene (CE).

Vineri, acest fost premier luxemburghez si fost presedinte al Eurogrupului s-a declarat "mandru si onorat ca a primit sustinerea Consiliului European", in pofida nemultumirii unor lideri, precum premierul britanic David Cameron, care considera ca Juncker este "persoana gresita" pentru functia de presedinte al CE.

Sursa foto: Twitter Herman Van Rompuy

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri