Rusia a avertizat Romania, Turcia si Polonia ca "vor deveni ostaticele practicilor americane iresponsabile", in conditiile in care oficialii rusi reclama lipsa unui "schimb de informatii" din partea Statelor Unite cu privire la scutul european antiracheta, relateaza RIA Novosti in pagina online.

"Nimeni din Statele Unite nu a oferit doua centre de procesare sau vreun schimb in timp real" de informatii, a declarat miercuri pentru agentia rusa de stat Evgheni Lukianov, adjunctul presedintelui Consiliului de Securitate rus.

El a subliniat ca decizia finala de instalare a componentelor sistemului european de aparare antiracheta in Romania, Turcia si Polonia le revine acestor state suverane, potrivit Mediafax. "Nu suntem multumiti de deciziile acestor tari, dar este important ca popoarele lor sa stie ca vor deveni ostaticele practicilor americane iresponsabile", a spus Lukianov.

Decizia Statelor Unite de a crea un sistem european de aparare antiracheta constituie o sursa de frictiuni in relatiile ruso-americane. In prezent, americanii au pe teritoriul lor doua sisteme strategice de aparare, unul in Alaska si celalalt in California, si lucreaza la construirea celui de-al treilea in Europa. Rusia detine doar un sistem similar, amplasat in regiunea Moscovei.

Scutul european antiracheta, motiv de disputa pe linia NATO-Moscova

Moscova insista sa primeasca garantii cu caracter constrangator in plan juridic prin care sa se arate ca sistemul european nu este indreptat impotriva Rusiei, dupa ce NATO i-a oferit asigurari ca nu este cazul. La sfarsitul lui mai, Moscovei i-a fost refuzata participarea la o conferinta internationala asupra apararii antiracheta.

Ministerul rus si-a exprimat ingrijorarea fata de aceasta abordare, in timp ce lucrarile de instalare a elementelor scutului SUA-NATO continua in Europa, afirmand ca acesta ar putea sa "incalce echilibrul strategic si sa sublmineze stabilitatea internationala".

Presedintele rus Vladimir Putin a declarat marti, intr-un discurs sustinut la o reuniune cu ambasadorii rusi, ca relatiile dintre Statele Unite si Rusia "nu sunt intr-o forma buna", in contextul in care Washingtonul nu vine in intampinarea incercarilor Moscovei de a "actiona de pe un picior de egalitate".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri