Gigantul petrolier chinez de stat China National Petroleum Corp. a anuntat achizitionarea unui pachet de actiuni in valoare de 500 milioane dolari (400 milioane euro) din compania rusa OAO Rosneft.
Achizitia se inscrie in eforturile Beijingului de a-si asigura resursele de energie pentru economia in crestere accelerata, din ultimul timp. Actiunile sunt parte a ofertei initiale publice a Rosneft in valoare de mai multe miliarde dolari a companiei ruse.

Rosneft apartine, in proportie de 100% minus o actiune, grupului Rosneftegaz care la randul sau este controlat de Agentia federala rusa pentru gestionarea bunurilor publice. Aproximativ 70% din productia de 1,6 milioane barili de titei pe zi realizata de Rosneft provine de la Yuganskneftegaz. Operatiunea de cotare publica initiala a fost menita in principal strangerii fondurilor necesare pentru a achita imprumuturile de 8,5 miliarde dolari pe care Rosneft le-a contractat atunci cand a preluat controlul asupra monopolului OAO Gazprom, informeaza Rompres.

Pe de alta parte, grupul petrolier rus intentioneaza sa formeze o societate mixta in China, in anul curent, pentru a rafina titeiul rusesc, deschizand in acelasi timp o serie de benzinarii, a declarat presedintele executiv al Rosneft, Sergei Bogdanchikov. Societatea mixta locala va fi creata in China de Rosneft si compania chineza de stat China National Petroleum Corp. cu scopul de a extrage si rafina titeiul rusesc, urmand ca cele doua companii sa deschida si o serie de statii de alimentare cu carburant.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri