Guvernul german a aprobat miercuri proiectul de buget pentru 2015, care prevede ca finantele publice federale vor incheia anul cu deficit zero pentru prima oara in ultimii 46 de ani, relateaza AFP.

"Am atins o etapa cruciala", a declaratal ministrul Finantelor, Wolfgang Schauble, intr-o conferinta de presa, in timp ce purtatorul de cuvant al cancelarului Angela Merkel a vorbit, intr-o conferinta separata, despre un succes istoric. Pentru prima oara din 1969, statul federal german nu va contracta datorii noi, iar acest echilibru va fi mentinut pana in 2018, orizontul de planificare pe termen mediu prezentat miercuri ministrilor.

Bugetul federal este preconizat sa creasca de la 299,5 miliarde de euro in 2015 la 329,3 miliarde de euro in 2018. Bugetul de stat beneficiaza de soliditatea economiei si a pietei muncii si de nivelul scazut al dobanzilor, care reduce costul datoriilor.

Intrebat despre valoarea de exemplu pe care ar putea-o avea bugetul german pentru alti parteneri europeni, Schauble a spus ca spera sa nu fie cazul. "Sper ca nu, nu facem decat sa respectam regulile europene, ar fi grav daca am fi un exemplu in Europa doar pentru ca respectam regulile", a spus ministrul german, potrivit Mediafax.

Chiar daca datoria publica germana nu va mai creste, nivelul acesteia este urias, de peste 2.000 de miliarde de euro, ceea ce reprezenta anul trecut peste 78% din PIB-ul tarii. Schauble vrea sa reduca nivelul datoriei publice sub nivelul de 70% din PIB pana in 2017, si sub 60%, plafon prevazut in pactul european de stabilitate, in 10 ani.

Bugetul statului federal este o componenta a bugetului Germaniei, alaturi de bugetele landurilor, autoritatilor locale si cele de asigurari sociale. La nivel national, conturile publice se afla in echilibru de anul trecut si sunt prevazute sa ramana asa in 2014 si 2015.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri