Tokyo a negociat cu Phenianul ridicarea unor sanctiuni impuse tarii comuniste, in schimbul redeschiderii dosarului privind rapirile unor japonezi in timpul Razboiului Rece, a anuntat joi premierul japonez Shinzo Abe, relateaza AFP.

"Vom anula o parte din masurile adoptate de Japonia" impotriva Coreei de Nord, a declarat Shinzo Abe, argumentand ca Phenianul pare sa se conformeze angajamentelor pe care si le-a asumat in acest dosar, potrivit Mediafax.

Decizia a fost luata in urma unei reuniuni bilaterale care a avut loc marti la Beijing, dupa ce, la sfarsitul lui mai, Coreea de Nord a acceptat sa redeschida acest dosar in schimbul promisiunii autoritatilor de la Tokyo de a anula anumite sanctiuni.

Shinzo Abe nu a precizat care sunt sanctiunile vizate, dar, potrivit anumitor publicatii japoneze, ar fi vorba despre anularea restrictiilor de calatorie in Japonia impuse nord-coreenilor si de obligatia de a declara sume de peste 100.000 de yeni (aproximativ 720 de euro). De asemenea, navelor inregistrate in Coreea de Nord nu le va mai fi interzisa intrarea porturi japoneze in cazuri de forta majora, mai scriu publicatiile respective.

Negocieri pe linia Tokyo-Phenian, in Suedia

Un purtator de cuvant al Guvernului japonez, Yoshihide Suga, a precizat la randul sau ca, in urma reuniunii de marti, la Beijing, Coreea de Nord va crea, "incepand de vineri", Comitetul de ancheta promis la sfarsitul lui mai autoritatilor japoneze, in cadrul unor negocieri in Suedia care au permis deblocarea dosarului.

Ecaterina Andronescu:...
Citeste si: Profesorii ar putea fi evaluati dupa model japonez, din 10 in 10 ani

Cotidianul Nikkei scrie ca partea nord-coreeana a remis marti delegatiei japoneze o lista pe care se afla un numar "cu doua cifre" de nume ale unor japonezi susceptibili ca au fost rapiti.

Nord-coreenii au prezentat in detaliu Comisia speciala de ancheta pe care Phenianul o va crea. Potrivit unui oficial japonez care a participat la intalnire, citat de presa japoneza, aceasta va fi prezidata de catre un consilier apropiat al liderului nord-coreean Kim Jong-un.

Rapirile din timpul Razboiului Rece, motivul sanctiunilor

Tokyo a refuzat sa considere aceste rapiri un "caz clasat", tranzformandu-l de mai multi ani intr-o conditie sine qua non a unei eventuale normalizari a relatiilor cu Phenianul.

Insa Coreea de Nord considera pana acum ca problema rapirilor, vizand 13 persoane potrivit autoritatilor, a fost deja rezolvata prin revenirea in Japonia a cinci detinuti si anuntul potrivit caruia ceilalti opt au murit. Dar Japonia, care afirma ca este vorba despre cel putin 17 persoane rapite, nu s-a multumit cu aceste explicatii avansate fara dovezi.

Un urias complex balnear din...
Citeste si: Uriasul complex balnear din Coreea de Nord, pe cale de a fi finalizat

Intalnirea de la Stockholm a fost primul contact direct intre diplomati din cele doua tari de la reuniunea care a avut loc in martie in China si care a pus capat unei perioade de 16 in care nu a existat nicio comunicare.

Negocierile de marti au fost complicate de tirurile recente de rachete efectuate de catre nord-coreeni, condamnate imediat de catre diplomati japonezi.


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
ANRE: Sute de controale la firmele din energie si amenzi de 20 mil lei