Rata somajului va creste, standardul de viata al oamenilor va scadea, iar veniturile din turism si din comert se vor micsora pentru o lunga perioada de timp. "La cateva zile dupa inceputul operatiilor militare, a devenit evident ca infrastuctura Libanului necesita investitii considerabile", informeaza NewsIn.

Situatia de acum este comparabila cu cea din perioada razboiului civil libanez dintre 1975 si 1991. Atunci, oamenii de afaceri au parasit tara, luand si banii cu ei. I-au urmat cei cu pregatire superioara si cu experienta, ceea ce a secatuit potentialul economic al Libanului.

Or, peste 100.000 de libanezi si-au parasit tara in ultima saptamana si au dus cu ei sume importante de bani. Bancile libaneze au reactionat prin impunerea unei limite de retragere de 2.000 de dolari pe persoana, potrivit cotidianului libanez The Daily Star.

Totusi, situatia nu ii ingrijoreaza pe bancheri, obisnuiti cu momentele de panica. "in ciuda tendintei negative, cererea de dolari din ultimele zile a fost mai mica decat atunci cand fostul prim ministru Rafik Hariri a fost asasinat, in februarie 2005", a declarat presedintele bancii BLC, Shadi Karam.

Libanul are o datorie externa de 40 miliarde dolari, adica aproape 200% din PIB, acumulata in principal in perioada de reconstructie ce a urmat razboiului civil. Iar economia libaneza este una dolarizata, pentru ca lira libaneza are un curs controlat fata de moneda americana si 75% din economii sunt tinute in dolari, arata The Daily Star. Totusi, rezervele bancii centrale, de 13 miliarde dolari, sunt suficient de mari "si nu exista motive de panica", considera Karam.

Reactia militara israeliana impotriva Hezbollah va agrava situatia de ansamblu a economiei libaneze. Dupa razboiul civil, statul a investit in refacerea infrastructurilor, insa investitorii privati, libanezi sau din tarile din Orientul Mijlociu, au bagat bani mai ales in afaceri imobiliare. Or, rezultatul a fost ca nu au fost investitii suficiente in alte sectoare, de baza, ale economiei, care sunt in continuare putin dezvoltate.

Cazul libanez ar trebui sa puna pe ganduri conducatorii din alte tari arabe, deoarece arata importanta conditiilor de securitate pentru dezvoltarea economica. "Daca situatia nu se schimba in anii urmatori, se va ajunge in mod inevitabil la un declin al standardului de viata, la crize sociale si politice importante, dar si la agravarea suferintelor pe care popoarele arabe le traiesc de peste o jumatate de secol", apreciaza un economist kuweitian.