Presedintele chinez Xi Jinping a efectuat, joi, o vizita de doua zile in Coreea de Sud, un gest fara precedent din partea unui lider chinez, de a acorda prioritate Seulului fata de Phenian. Principalul subiect de pe agenda discutiilor este programul nuclear al Coreei de Nord, avand in vedere tirurile de racheta lansate de Kim Jong-un in ultima saptamana, informeaza The Guardian.

Avand in vedere apropierile ideologice si istorice dintre China si Coreea de Nord, aceasta vizita ar putea fi un semn pe care regimul de la Beijing il da tarii conduse de Kim Jong-un. In plus, initiativa de a vizita un puternic aliat al Americii in regiune ar putea marca un nou joc aliantelor in Asia de nord-est, in care China vrea sa domine noua arhitectura a securitatii.

In saptamana care a precedat vizita lui Xi Jiping la Seul, Coreea de Nord a lansat proiectile cu raza scurta de actiune. Mai mult, doua tiruri de racheta au fost lansate miercuri in apele coastei de est. Potrivit analistilor, acest mesaj este unul de furie din partea liderului Kim Jong-Un, avand in vedere alegerea vecinilor din sud in detrimentul tarii sale, potrivit The New York Times.

Presedintele sud-coreean a indemnat liderul Chinei sa-si foloseasca parghiile economice pentru a forta Coreea de Nord sa renunte la programul nuclear. Cu toate acestea, China a adoptat o atitudine precauta, intrucat temerile fata de o instabilitate in tara lui Kim Jong-un ar fi mai periculoasa pentru Beijing decat amenintarea nucleara. Pozitia Chinei a nemultumit Coreea de Sud, dar si Statele Unite.

Xi (Jinping) va pastra probabil linia generala de incurajare a dezarmarii nucleare a peninsulei

"Mai degraba Xi (Jinping) va pastra probabil linia generala de incurajare a dezarmarii nucleare a peninsulei, in loc sa invinovateasca in mod direct Nordul", a apreciat Kim Joon-hyung, un profesor de la Handong Global University.

Acest summit de doua zile marcheaza a cincea intalnire dintre presedintele sud-coreean, Park Geun-hye, si cel chinez, Xi Jinping. Astfel, a doua cea mai mare economie din lume da semne de apropiere fata de a patra economie din Asia.

China este cel mai mare partener comercial pentru Coreea de Sud, iar schimburile comerciale dintre cele doua tari au atins anul trecut valoarea de 220 miliarde de dolari, mai mult decat cu Japonia si Statele Unite la un loc.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri