Avand in vedere apropierile ideologice si istorice dintre China si Coreea de Nord, aceasta vizita ar putea fi un semn pe care regimul de la Beijing il da tarii conduse de Kim Jong-un. In plus, initiativa de a vizita un puternic aliat al Americii in regiune ar putea marca un nou joc aliantelor in Asia de nord-est, in care China vrea sa domine noua arhitectura a securitatii.

In saptamana care a precedat vizita lui Xi Jiping la Seul, Coreea de Nord a lansat proiectile cu raza scurta de actiune. Mai mult, doua tiruri de racheta au fost lansate miercuri in apele coastei de est. Potrivit analistilor, acest mesaj este unul de furie din partea liderului Kim Jong-Un, avand in vedere alegerea vecinilor din sud in detrimentul tarii sale, potrivit The New York Times.

Presedintele sud-coreean a indemnat liderul Chinei sa-si foloseasca parghiile economice pentru a forta Coreea de Nord sa renunte la programul nuclear. Cu toate acestea, China a adoptat o atitudine precauta, intrucat temerile fata de o instabilitate in tara lui Kim Jong-un ar fi mai periculoasa pentru Beijing decat amenintarea nucleara. Pozitia Chinei a nemultumit Coreea de Sud, dar si Statele Unite.

Xi (Jinping) va pastra probabil linia generala de incurajare a dezarmarii nucleare a peninsulei

"Mai degraba Xi (Jinping) va pastra probabil linia generala de incurajare a dezarmarii nucleare a peninsulei, in loc sa invinovateasca in mod direct Nordul", a apreciat Kim Joon-hyung, un profesor de la Handong Global University.

Citeste si:

Acest summit de doua zile marcheaza a cincea intalnire dintre presedintele sud-coreean, Park Geun-hye, si cel chinez, Xi Jinping. Astfel, a doua cea mai mare economie din lume da semne de apropiere fata de a patra economie din Asia.

China este cel mai mare partener comercial pentru Coreea de Sud, iar schimburile comerciale dintre cele doua tari au atins anul trecut valoarea de 220 miliarde de dolari, mai mult decat cu Japonia si Statele Unite la un loc.

Sursa foto: Mediafax Foto