Din punct de vedere formal, acceptarea de catre Comisia Europeana a ajutorului public in valoare de peste 200 de milioane de euro va fi exprimata miercuri. Dupa ultimele consultari intre cabinetele comisarilor se stie insa ca recomandarea pozitiva din partea resposabilului pentru concurenta, Neelie Kroes, nu va intalni rezistenta din partea celorlalti comisari, informeaza Rompres.

''Este cea mai noua tehnologie din Europa. Datorita investitiilor, langa Wrocław va fi creat un centru de producere a monitoarelor pe cristale lichide'', a declarat pentru "Rzeczpospolita" Piotr Pełka, directorul Departamentului de Monitorizare a Ajutorului Public din cadrul Agentiei pentru Protectia Concurentei si Consumatorilor. inca de la sfarsitul anului 2005, institutia sa a stabilit impreuna cu Comisia Europeana detaliile privind ajutorul public destinat concernelor coreene. in felul acesta, ultima solicitare din aprilie a fost rezolvata pozitiv in doar trei luni.

Nu scopul investitiei si stabilitatea ei au trezit indoieli la Bruxelles, ci valoarea. O parte din avocatii Comisiei au avut indoieli in ceea ce priveste necesitatea utilizarii a opt limite de ajutor public - individual pentru LG Philips si pentru cei sapte furnizori ai lui - sau doar a uneia. in final, expertii in domeniul concurentei au inclinat spre o interpretare favorabila firmelor coreene si au dat opt decizii separate, care permit in total o suma mai mare a ajutorului. La fel cum procedasera anterior functionarii polonezi, Bruxelles-ul a considerat ca toate aceste fabrici pot activa independent una de alta si ca intre ele nu exista nici o legatura institutionala sau functionala.

Din suma de peste 200 de milioane de euro, doar o parte cuprinde transferurile in bani lichizi de la bugetul statului. Majoritatea este reprezentata de scutiri de la viitoarele impozite pe venit si pe imobile, scutirea partiala de taxe precum si discounturi la cumpararea terenului unde vor fi construite fabrici.

Construirea fabricilor coreene la Biskupice Podgórne, langa Wrocław, a inceput deja. LG Philips are in plan producerea anual a 11 000 de monitoare moderne pe cristale lichide. Pentru aceasta va fi ajutat de sapte alte firme, dintre care una, LG Electronics, va mai produce suplimentar si aparate de uz gospodaresc. Valoarea investitiei este apreciata la 850 de milioane de euro, iar numarul locurilor de munca nou create - la 13 000. Atat investitia coreenilor, cat si ajutorul public care le va fi acordat, reprezinta un record in istoria economiei poloneze.