Numerosi rebeli prorusi s-au repliat sambata la Donetk, dupa caderea bastionului-simbol al insurgentilor de la Slaviansk, alimentand temeri cu privire la situatia acestei metropole care are aproximativ doua milioane de locuitori, relateaza AFP.

Zeci de vehicule de toate marcile, pline-ochi cu combatanti inarmati, au trecut sambata dupa-amiaza printr-un punct de control, venind din nord, de la Slaviansk si Kramatorsk, alt fief rebel, dupa ce au fost atacati in ultimele zile de fortele loialiste si dupa ce Kievul a anuntat sambata seara ca a preluat controlul asupra acestor localitati.

In aceste coloane se aflau si camioane, care se indreptau tot catre oras. Cinci blindate de transport de trupe au intrat pe un bulevard din centrul Donetkului, intr-un zgomot asurzitor de senile, atragand privirile celor cativa trecatori, scrie AFP in acest reportaj. Marea metropola industriala, capitala bazinului carbonifer (huila) Donbas, parea aproape pustie sambata. Traficul rutier era redus, iar numeroase magazine erau inchise, in pofida faptului ca transportul in comun functiona normal.

Detonari sporadice se auzeau dinspre zona aeroportului, aflat in continuare sub controlul fortelor loialiste. "Ziua a fost calma", da asigurari un combatant, la un post de control. "Mult mai calma ca noaptea", adauga el suspinand. In jurul cartierului general rebel, instalat in fostul sediu al Administratiei Regionale - unul dintre primele pe care prorusii l-au ocupat la inceputul lui aprilie - pazit de cativa oameni inarmati, dar care pare in mare parte parasit, separatistii isi afiseaza hotararea.

"Ne vom bate pana la ultima picatura de sange", spune un civil, Stanislav, in varsta de aproximativ 40 de ani, care denunta "exterminarea poporului care a inceput" odata cu reluarea ofensivei ucrainene.

Spetnaz si Berkut

La 200 de kilometri departare, prorusi in uniforma, cu panglici portocaliu-negre ale Sfantului Gheorghe, s-au adunat in jurul unui jeep vechi, ale carui geamuri au fost facute tandari. Dar refuza sa spuna ce li s-a intamplat. E "secret militar". Iar in timp ce puterea de la Kiev jubileaza dupa caderea Slavianskului, separatistii isi minimizeaza infrangerea. "Un pas inapoi nu inseamna ca ai pierdut", declara Iuri Sevokonenko, liderul unui grup de voluntari alcatuit din fosti membri Spetnaz si Berkut, temutele forte speciale ale fostului regim prorus, inlaturat de la putere in februarie. Intrebat ce parere are despre un eventual atac al loialistilor asupra Donetkului, el se declara pregatit.

"Ne-am pregatit de mult timp. Daca ei cred ca va fi usor, se insala", subliniaza Sevokonenko. Liderii prorusi au indemnat la organizarea unui miting de sustinere duminica, in Piata Lenin. Insa, intre timp, "guvernul" separatist pare raspandit in cele patru zari, in pofida faptului ca Denis Pusilin, unul dintre principalii lideri, a dat asigurari, intr-un mesaj postat pe Twitter, ca este vorba doar despre o "repliere tactica" si ca "victoria va fi a noastra".

Andrei Purghin, "vicepremierul republicii populare" de la Donetk, a refuzat sa recunoasca in mod clar ca "trupele" separatiste si-au abandonat fiefurile din nord, pentru a se replia la Donetk. "Orasele sunt distruse, oamenii fug", s-a limitat el sa comenteze, considerand ca ar fi "posibila" o regrupare in metropola. "Este razboi, baietii se bat, se deplaseaza, se regrupeaza", a declarat el pentru AFP.

Preconizand un asediu in care locuitorii orasului vor fi prinsi fara voie, Purghin dezvaluie ca un canal care alimenteaza Donetkul si regiunea a fost distrus in lupte si ca orasul va fi privat de apa "intr-o saptamana".

Sursa foto: Shutterstock / Independence Square in Kiev

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri