Statele UE ar trebui sa recurga la imprumuturi prin obligatiuni comune pentru a obtine resursele necesare investitiilor de 1.000 de miliarde de euro in infrastructura necesare pana in 2020 si pentru a stimula cresterea, a declarat comisarul pentru piata interna, Michel Barnier, potrivit AFP.

"Provocarea este acum sa trecem de la stabilizarea fiscala la un proiect de crestere", a declarat Barnier la un forum pe teme economice desfasurat la Aix-en-Provence, in sud-estul Frantei. Comisarul a oferit exemplul investitiilor comune derulate deja in infrastructura, relateaza Mediafax.

"Comisia a estimat un necesar de investitii de 1.000 de miliarde de euro in infrastructura pana in 2020. Cred ca este posibil sa atingem acest obiectiv cu un proiect europen de «obligatiuni de proiect», in alte cuvinte imprumuturi comune, dar orientate catre investitii", a spus el. Imprumuturile comune ale statelor europene ar aduce un nou avantaj in aceasta perioada, in care guvernele se finanteaza deja la dobanzi foarte mici, a afirmat comisarul.

In perioada de varf a crizei financiare, tarile din sudul Europei au cerut fara succes infiintarea de obligatiuni comune la nivelul zonei euro, din cauza dobanzilor mari pe care erau nevoite sa le plateasca la imprumuturile de pe piata financiara.

Propunerea lui Barnier este diferita, intrucat ar finanta proiecte de infrastructura si nu datoria statelor membre. Comisarul a subliniat, totodata, necesitatea ca tarile europene sa respecte Pactul de Stabilitate pentru a depasi criza. Pactul de Stabilitate impune limite atat inprivinta deficitului bugetar, cat si a indatorarii fata de PIB.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri