Noua detinatori de conturi electronice din zece "nu sunt tinte desemnate in prealabil, dar (sunt) prinsi in plasa pe care Agentia a creat-o pentru altcineva", scrie ziarul in editia de sambata, dupa ce a efectuat o ancheta, timp de patru luni, asupra unor date NSA furnizate de catre fostul consultant al Agentiei Edward Snowden, relateaza Mediafax.

NSA este autorizata de lege sa-i spioneze doar pe straini, in afara teritoriului Statelor Unite, mai putin in cazul in care primeste un mandat specific in acest sens. Acesti oameni sunt utilizatori de computere si Internet care locuiesc in Statele Unite sau altundeva.

Studiul acopera aproximativ 160.000 de e-mailuri si mesaje instantanee, dar si 7.900 de documente provenind de la peste 11.000 de conturi online, interceptate in timpul primului mandat al presedintelui Barack Obama (2009-2012). Aproape jumatate dintre dosarele supravegheate "includ nume, adrese de e-mail sau alte detalii pe care NSA le citeaza ca apartinand unor cetateni sau rezidenti americani".

Citeste si:

NSA a mascat sau "minimalizat" peste 65.000 de referinte pentru a proteja viata privata a unor americani, dar The Washington Post a gasit aproape 900 de adrese de e-mail nemascate, care ar putea sa fie ale unor cetateni americani. Potrivit ziarului, The National Security Agency a prins in plasa sa documente pe care unii analisti le catalogheaza "inutile", privind "povesti de dragoste si despartiri, relatii sexuale in afara casatoriei, boli mentale, convertiri politice si religioase, suferinte financiare sau sperante pierdute".

Unele dintre ele ofera totusi "descoperiri de mare valoare pentru (serviciile de) informatii" despre, de exemplu, "un proiect nuclear secret in strainatate, inselaciunile unui pretins aliat, un dezastru militar al unei puteri inamice sau identitati ale unor hackeri in retele americane".
Aproape toate tarile, cu exceptia a patru - Marea Britanie, Canada, Australia si Noua Zeelanda -, sunt considerate de catre NSA tinte de spionaj valabile, a scris The Washington Post saptamana trecuta.

Parlamentul german a lansat o ancheta asupra unei presupuse spionari a unor cetateni si politicieni germani de catre NSA si partenerii sai. Edward Snowden, un fost consultant NSA, in varsta de 31 de ani, a primit azil politic in Rusia, in august 2013, dupa ce a dezvaluit amploarea programelor americane de supraveghere.