Acest anunt intervine in contextul in care situatia este extrem de instabila in Irak, unde insurgenti sunniti condusi de Statul Islamic (SI) au preluat controlul asupra unui vast teritoriu. Autoritatile de la Riyadh au anuntat la sfarsitul lui iunie ca au luat masuri pentru a asigura securitatea regatului in contextul acestei ofensive.

"La ora locala 13.40 (13.40, ora Romaniei), trei obuze au cazut in apropierea unui complex rezidential din Arar, la granita de nord, fara sa provoace victime", a anuntat purtatorul de cuvant al serviciului de frontiera saudit. El a adaugat ca o ancheta este in curs pentru a se stabili cine a stat la originea tirurilor.

Pe 21 noiembrie, sase obuze de mortier au cazut in zona Hafr al-Baten, mai la sud, de asemenea in apropiere de Irak, fara sa provoace victime. Atacul a fost revendicat de o grupare irakiana, Jaish al-Mukhtar, care a afirmat pe atunci ca, prin acest act, a adresat un "avertisment Arabiei Saudite", care se opune siitilor.

Arabia Saudita l-a acuzat pe premierul de la Bagdad, Nuri al-Maliki, un siit, ca a adus Irakul pe marginea prapastiei din cauza politicii sale de excludere a sunnitilor si a cerut formarea unui Guvern de uniune nationala.