"Un muzeu este un muzeu, dar (sa pui) zei nud pe bancnote nu are niciun sens. Nu au ce sa caute acolo", a declarat marti pentru AFP deputatul Roman Hudiakov din cadrul formatiunii LDPR, conduse de catre ultranationalistul Vladimir Jirinovski. Deputatul a scris Bancii centrale, careia i-a cerut ca bancnota de 100 de ruble (2,13 euro) sa fie modificata. Statuia zeului grec care patroneaza Artele, instalata pe frontonul celebrului teatru moscovit, il prezinta pe un car cu patru cai, potrivit Mediafax.

Dupa recenta restaurare a teatrului, sexul statuii lui Apollo, opera sculptorului Piotr Clodt de la Sankt Petersburg, a fost acoperit cu o foaie de vita-de-vie. Insa bancnota reproduce imaginea originala. "La scoala, unde il asteptam pe fiul meu, doi elevi in varsta de aproape zece ani examinau si comentau despre o bancnota de 100 de ruble", a declarat Hudiakov. "Este un comportament incorect. Este necesar sa ne protejam copiii de informatii de acest tip, de pornografie", a adaugat deputatul, tatal a patru copii. "Spre deosebire de muzee, copiii vad bancnote de 100 de ruble zilnic", a comentat, la randul sau, Iuri Rijov, un purtator de cuvant al grupului parlamentar din care face parte Hudiakov in Duma de Stat, Camera inferioara a Parlamentului rus.

Proiecte de legi controversate, coniderate inclusiv absurde - ca de exemplu femeilor cu varsta de pana in 40 de ani sa le fie interzis sa fumeze, aplicarea unor amenzi pentru utilizarea unor cuvinte din limbi straine - se multiplica in Parlamentul rus, lasandu-i pe rusi perplecsi.
La jumatatea lui iunie, un deputat din cadrul Partidului Rusia Dreapta (centru-stanga), Oleg Miheiev, a vrut sa impuna producatorilor de incaltaminte o inaltime maxima a tocurilor si interzicerea incaltamintei fara toc.

In februarie, o norma in domeniul vamal a condus la interzicerea lenjeriilor de marime mica din dantela sintetica, considerate "periculoase pentru sanatate". Anumite legi, extrem de controversate si care interzic de exemplu folosirea unor cuvinte obscene in spectacole, au fost aprobate deja.

Sursa foto: 100 roubles/Shutterstock.com