Principalul acuzat in dublul atentat de la Boston, Dzhokhar Tsarnaev, s-a laudat ca stia sa fabrice o bomba si visa sa moara ca "martir", a declarat un procuror in deschiderea primului proces legat de aceste atacuri, relateaza AFP.

Azamat Tazhayakov, in varsta de 20 de ani, un fost prieten al lui Dzhokhar Tsarnaev, este acuzat de complot si de intentia de a obstructina ancheta, dupa ce a recuperat, impreuna cu doi prieteni, din camera din campus a lui Tsarnaev, laptopul acestuia si rucsacul in care erau artificii si reziduuri de praf de pusca, dupa trei zile de la atentate. Toate aceste obiecte au fost aruncate ulterior la gunoi.

Dublul atentat a indoliat celebrul maraton de la Boston, pe 15 aprilie 2013, cand doua bombe artizanale au explodat in apropiere de linia de sosire, omorand trei persoane si ranind alte 264. Atentatul a fost atribuit celor doi frati de origine cecena, si anume lui Dzhokhar, in varsta de 20 de ani, si lui Tamerlan Tsarnaev, in varsta de 26 de ani la acea vreme, ucis intr-o operatiune de urmarire de catre politisti, scrie Mediafax.

Tazhayakov, originar din Kazahstan, si cei doi prieteni ai sai frecventau aceeasi universitate - University of Massachusetts Dartmouth - ca Dzhokhar.In martie 2013, Tsarnaev s-a laudat, in timpul unui pranz cu prietenii sai, ca poate sa fabrice o bomba, a declarat procurorul Stephanie Siegmann in deschiderea procesului lui Tazhayakov, la Tribunalul Federal din Boston.

El a mai spus ca "este bine sa mori ca martir, cu zambetul pe buze, o modalitate de a ajunge direct in paradis"."Si v-a spus, in timpul acestei conversatii, ca poate sa fabrice o bomba si ca are nevoie de praf de pusca si explozivi", a continua ea.

Pe 18 aprilie, Tazhayakov s-a dus impreuna cu doi prieteni in camera lui Tsarnaev, dupa ce FBI a prezentat fotografii cu cei doi presupusi autori ai atentatelor, potrivit actului de acuzare. FBI i-a identificat pe fratii Tsarnaev mai tarziu, in acea seara.

Tazhayakov a facut cateva schimburi de mesaje scurte pe telefon cu Dzhokhar, dupa atentate."Daca vrei, sa te duci in camera mea si sa iei ceea ce este acolo", i-a scris Dzhokhar pe 17 aprilie."Ha Ha :)", i-a raspuns acuzatul, potrivit procurorului.

"Acuzatul a ales sa mearga impreuna cu colegul sau de camera in cea (a lui Tsarnaev), unde au gasit rucsacul, artificiile si reziduuri de praf de pusca. Acuzatul a ales sa le ia si sa le duca in apartamentul sau", a insistat ea. Dupa ce FBI i-a identificat pe cei doi frati, totul a fost aruncat la pubela.

Tazhayakov, incarcerat de cand a fost arestat, pe 20 aprilie 2013, risca pana la 20 de ani de inchisoare.El purta, luni, un costum de culoare inchisa, o camasa alba si cravata. Tatal sau se afla in public.

Avocatul sau, Nicholas Woolridge, a insistat asupra faptului ca Tazhayakov era la vremea respectiva doar un "pusti", prins in aceste evenimente din cauza prietenului sau."Acest tanar apara faptul de a deveni martir? Nu", a declarat avocatul. "Nu a vrut niciodata sa obstructioneze justitia. Dati-i o sansa", le-a cerut el juratilor, care ii vor decide soarta.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri