Farmacistii italieni se opun distribuirii medicamentelor in hipermarketuri

Farmacistii italieni au intrat, miercuri, in greva in semn de protest fata de decizia guvernamentala de autorizare a distribuirii medicamentelor, fara reteta, in hypermarketuri, informeaza Rompres. Guvernul italian a aprobat la inceputul lunii o lege prin care se permite marilor hypermarketuri sa vanda fara reteta, intr-un spatiu clar semnalat in acest sens, cu conditia ca un farmacist sa fie prezent.

Reforma, actualmente studiata de Parlament, autorizeaza de asemenea farmacistii sa determine liber pretul, la care anterior farmacistii puteau adauga cel mult 20% din pretul angro. Pentru federatia farmacistilor Federpharma, decizia privind vanzarea medicamentelor in hypermarcheturi "face sa prevaleze comercialul asupra sanatatii", urmand ca rolul pe care-l jucau pana acum publicitatea si marketingul marilor grupuri farmaceutice sa prevaleze.

Recunoscand ca pretul medicamentelor este ridicat, Federpharma estimeaza ca solutia este "introducerea instrumentelor de control si calmare a preturilor decise liber de producatori". Pretul de vanzare a aspirinei este cel mai ridicat din Uniunea Europeana, conform lantului de distributie Coop.

Mai multe canale de distributie, din care grupul Conad, partener al grupului francez Leclerc, prevad deschiderea unor spatii de vanzare a medicamentelor, din septembrie. Doar 1.500 de farmacii de garda si o parte a farmaciilor comunale, din care unele conduse de societati private, dintr-un total de 16.000 de farmacii private, au fost deschise miercuri in Italia, restul fiind inchise din cauza grevei.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri