Guvernul britanic si-ar putea vinde o parte din actiunile la British Energy

Guvernul Marii Britanii a declarat, joi, ca va lua in considerare, in mod serios, vinderea unei parti din actiunile pe care statul le are la British Energy, cel mai mare furnizor de energie nucleara din tara

Ziarul britanic Sunday Times anuntase, inca de duminica trecuta, aceasta intentie si relata ca statul doreste sa efectueze tranzactia pentru doua sau trei miliarde de lire, echivalentul unei sume intre trei si patru miliarde si jumatate de euro, in conditiile in care statul controleaza aproape 65% din British Energy si, la pretul pietei, aceasta companie valoreaza aproximativ 14 miliarde de euro.

Reprezentantii British Energy au publicat, joi, un scurt comunicat, in care mentionau o declaratie a ministrului britanic al comertului si industriei, Alistair Darling. "Ministrul finantelor, Gordon Brown, a declarat, la publicarea bugetului pe 2006, din martie, ca guvernul ar putea sa se gandeasca la vinderea unei parti din cota pe care o detine din British Energy", a reamintit potrivit NewsIn ministrul Darling. El a confirmat ca guvernul va reflecta, in mod serios, la vinderea respectivei parti din companie, printr-un plasament pe piata de capital.

Tranzactia ar putea sa-i intereseze pe francezii de la EDF sau pe reprezentantii companiei germane EON, din moment ce se anunta contracte substantiale, in conditiile in care Marea Britanie doreste sa-si reinnoiasca parcul de centrale nucleare.

Prin intermediul organizatiei publice British Nuclear Fuels (BNFL), guvernul britanic a vandut, deja, anul acesta, grupul nuclear american Westinghouse, grupului japonez Toshiba, pentru o suma de peste cinci miliarde de dolari. Guvernul britanic intentioneaza, de asemenea, sa vanda, pana in toamna lui 2007, Grupul Nuclear Britanic, organism public specializat in dezactivarea platformelor nucleare, care se ocupa, in acest moment, de peste douazeci de centrale, dintre care cele opt detinute de British Energy si care ar trebui sa fie dezactivate pana in anul 2023.

British Energy fusese privatizata acum zece ani, insa guvernul preluase imediat o parte a acesteia, in schimbul unui ajutor de stat de mai multe miliarde de lire. Cotarea actiunilor British Energy la bursa a scazut cu 1,29%, pana la 688 de pence, joi, la orele 14:07, pe o piata in scadere cu 0,29%.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri