Proiectul de decizie propune, astfel, cresterea taxelor vamale, pana in prezent inexistente, pentru anumite produse din Republica Moldova, printre care vin, carne, legume si cereale.

Relatiile comerciale dintre Rusia si Republica Moldova sunt in prezent reglementate de acordul de liber schimb semnat intre statele membre ale Comunitatii Statelor Independente (CSI), care permite Chisinaului sa beneficieze de un regim vamal preferential pentru exporturile pe piata rusa.

Republica Moldova a semnat insa in iunie Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana, care include, de asemenea, un Acord de Liber Schimb, criticat de Rusia, care a avertizat ca va lua "masuri de protectie" daca se va dovedi ca acordul afecteaza economia rusa.

Citeste si:

Masura intervine in conditiile in care Moscova a decis deja limitarea drastica a importurilor de carne din Republica Moldova, justificata prin "incalcarea normelor veterinare si sanitare".

Comisia Europeana si-a exprimat "regretul" in legatura cu decizia Moscovei, care a "coincis" cu momentul ratificarii de catre Parlamentul de la Chisinau a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeana.

Rusia a fost acuzata in mai multe randuri ca foloseste "arma economica" drept mijloc de presiuni diplomatice asupra fostelor republici sovietice.