Desi majoritatea guvernelor din lume se lupta pentru a reduce exploatarea minorilor si angajarea ilegala a copiilor, Bolivia este la un pas de a deveni prima tara care va legaliza munca pentru minorii de peste 10 ani. Legislativul Boliviei a aprobat propunerea si acum este pe masa presedintelui la semnat.

Propunerea aprobata de Parlament mentioneaza ca reducerea varstei legale de angajare de la 14 ani la 10 ani recunoaste pur si simplu o realitate. Multe familii sarace din Bolivia nu au de ales decat sa isi trimita copiii la munca, iar in acest context initiativa va conferi minorilor mai multa protectie si va preveni exploatarea si conditiile inumane de munca, potrivit Huffington Post.

"Munca in randul minorilor este ceva obisnuit in Bolivia si este dificil sa o combatem. Decat sa pedepsim acest lucru, mai bine protejam drepturile copiilor si garantam securitatea muncii", a spus un senator care a sustinut proiectul. Potrivit proiectului, minorii de peste 10 ani vor putea sa lucreze in mod legal, cata vreme sunt supravegheati de parinti si nu isi vor neglija scoala.

Liderul sindicatelor copiilor care muncesc a precizat ca legea va avea si suportul presedintelui, care a muncit si el ca minor, si ca aceasta solutie nu poate fi impiedicata intr-o societate in care jumatate din populatie este saraca. Pe de alta parte, asociatiile de protectie a drepturilor copiilor avertizeaza ca legalizarea muncii copiilor poate fi privita ca o solutie pe termen scurt, dar este in realitate o cauza a saraciei. Copiii care incep sa munceasca devreme in viata sfarsesc prin a castiga mai putin ca adulti, in contextul in care isi vor neglija cel mai probabil studiile. Mai mult, ca adulti acestia vor perpetua cercul vicios, trimitandu-si proprii copii sa munceasca.

Citeste si:
Cele mai terifiante drumuri din lume
Cele mai terifiante drumuri...

Sursa foto: copii muncind, Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Cele mai periculoase drumuri din lume