Peste 120 de palestinieni au fost ucisi de bombardamentele armatei israeliene la o periferie a orasului Gaza, duminica, in ziua cea mai sangeroasa a conflictului, in care 13 militari israelieni au murit, de asemenea, iar unul a fost rapit, potrivit Hamas, afirmatie dezmintita insa de Israel, relateaza AFP.

Presedintele american Barack Obama si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu "numarul tot mai mare de morti" in Gaza si a anuntat ca seful diplomatiei americane, John Kerry, va merge la Cairo luni si va incerca sa gaseasca un "armistitiu imediat", noteaza Mediafax. Liderii palestinieni si Liga Araba au acuzat Israelul de comiterea unei "crime de razboi" prin atacarea periferiei Shejaiya, in timp ce secretarul ONU Ban Ki-moon a inceput un turneu in regiune pentru a incerca sa puna capat conflictului care a ucis deja 476 de palestinieni de la inceputul campaniei israeliene, la 8 iulie.

La randul sau, Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit de urgenta, duminica seara, la New York, la cererea Iordaniei, membra a Consiliului, dupa un apel in acest sens lansat de presedintele palestinian Mahmoud Abbas. Pentru armata israeliana, ziua de duminica a fost una neagra, de asemenea: cu 13 militari ai brigazii de elita Golani ucisi, bilantul militarilor morti in ofensiva se ridica la 18, un numar nemaiintalnit de la razboiul din Liban din 2006. Armata a numarat si cel putin 55 de raniti.

Aripa armata a Hamas a revendicat duminica seara rapirea unui militar israelian, declansand manifestatii de bucurie pe strazile din orasul Gaza.
"Militarul israelian Shaul Aaron este in mainile Brigazilor Ezzedine al-Qassam", aripa armata a miscarii islamiste, a declarat purtatorul de cuvant al acesteia, Abu Obeida intr-o alocutiune televizata. Ambasadorul israelian la ONU Ron Prosor a dezmintit acesta rapire, afirmand ca "aceste zvonuri sunt false". Doi civili israelieni au murit de la lansarea, la 8 iulie, a operatiunii Protective Edge ("Limita de protectie") pentru neutralizarea capacitatilor militare ale Hamas in Fasia Gaza.

Fortele israeliene au anuntat deja pierderi dupa o zi marcata de bombardarea sangeroasa a Shejaiya, o suburbie a Gaza situata in apropiere de frontiera israeliana, care a provocat cel putin 72 de morti si circa 4.000 de raniti in randul palestinienilor. Acesta este cel mai sangeros bombardament de la razboiul din 2008-2009 in enclava palestiniana.

"Masacrul" din Shejaiya a fost denuntat de Liga Araba

Cu peste 120 de morti in Fasia Gaza, cea de-a 13-a zi a ofensivei israeliene a devenit cea mai sangeroasa a campaniei militari. La Shejaiya, o jurnalista a AFP a descris scene de carnagiu si haos, precum un barbat eviscerat si cu capul smuls. "Shejaiya este o zona civila in care Hamas a amplasat rachete, tuneluri, centre de comanda", a justificat armata, "sunt zile intregi de cand am avertizat civilii din Shajaya sa evacueze zona. Hamas le-a ordonata sa ramana, Hamas i-a pus in prima linie".

"Masacrul" din Shejaiya a fost denuntat de liderii palestinieni si Liga Araba, care au acuzat Israelul de comiterea unei "crime de razboi", in timp ce Abbas a cerut din Qatar o reuniune de urgenta a Consiliului de Securitate al ONU. Presedintele palestinian ar urma sa se intalneasca la Doha cu liderul in exil al Hamas, Khaled Meshaal, care cere ridicarea completa a blocadei din Gaza, deschiderea postului de frontiera de la Rafah cu Egiptul si eliberarea prizonierilor.

La Doha, unde si-a inceput turneul in Orientul Mijlociu, Ban a cerut Israelului sa "depuna mai multe eforturi" pentru a evita civilii in ofensiva sa militara impotriva Fasiei Gaza, condamnand "actiunea atroce" a armatei la Shajaya. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a revendicat la randul sau "sustinerea foarte puternica a comunitatii internationale". "In calitate de stat democratic, Israelul foloseste instrumente de legitima aparare pentru a lupta impotriva celor care trag rachete in noi", a adaugat el in cursul unei conferinte de presa.

Secretarul de Stat american John Kerry, care va merge la Cairo luni la cererea presedintelui Barack Obama, a acuzat miscarea islamista, care controleaza Fasia Gaza, ca refuza cu "incapatanare" o incetare a focului. Organizatia Médecins sans frontières (MSF) a cerut Israelului sa "inceteze bombardarea civililor prinsi in capcana. Majoritatea mortilor din Gaza sunt civili (...) La spitalul Al-Shifa unde lucreaza MSF, majoritatea ranitilor care ajung la urgente sunt femei si copii", a declarat organizatia neguvernamentala intr-un comunicat transmis AFP.

In total, ofensiva israeliana a provoxat cel putin 476 de morti si aproximativ 4.000 de raniti, in mare parte civili. ONU din Gaza gazduieste 81.000 de persoane stramutate din cauza conflictului. Armata a anuntat duminica intensificarea ofensivei sale terestre, lansate joi, pentru neutralizarea tirurilor de racheta si a tunelurilor miscarii palestiniene, considerata terorista de catre Israel si Occident.

Acest conflict, cel mai sangeros din 2009 in Gaza, este al patrulea intre Hamas si Israel din 2006. Armata a anuntat 341 de tinte vizate duminica. Au fost distruse 14 tuneluri care mergeau catre Israel pentru "comiterea de atacuri teroriste" si 110 "teroristi" au fost ucisi. In acelasi timp, au fost lansate 87 de proiectile impotriva Israelului din Gaza, duminica, si 1.414 in ultimele 12 zile, potrivit armatei.

Israelul a mobilizat 53.200 de persoane dintre cei 65.000 de rezervisti autorizati de Guvern pentru ofensiva din aceasta bucata de pamant de doar 362 de kilometri patrati unde se ingramadesc in conditii mizere 1,8 milioane de suflete, aceasta fiind una dintre cele mai mari densitati ale populatiei din lume. Noua spirala a violentei a fost declansata de rapirea si uciderea a trei studenti israelieni in iunie, atribuita de Israel Hamasului, urmata de asasinarea unui tanar palestinian ars de viu la Ierusalim.

Sursa foto: Mediafax

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri