Din nou copii. Peste 100 de copii ucisi in Fasia Gaza in 14 zile de conflict israelo-palestinian. Indiferenta publica manifestata fata de uciderea copiilor palestinieni in bombardamentele israeliene - patru dintre acestia, de exemplu, au fost spulberati, in timp ce jucau fotbal pe o plaja din Fasia Gaza in cursul unui atac al Marinei israeliene – nu poate umbri faptul ca armata israeliana duce parca un razboi direct impotriva copiilor.

Confruntarile intre Hamas si Israel s-au intensificat miercuri, in pofida apelului ferm din partea secretarului general ONU Ban Ki-moon la "incetarea luptelor", soldate cu cel putin 639 de morti in randul palestinienilor si 31 de victime israeliene incepand din 8 iulie. Potrivit Centrului palestinian pentru drepturile omului, mai mult de 25% dintre palestinienii ucisi au fost copii. Sub titlul "Copiii platesc un pret teribil in Gaza", The Washington Post a publicat pe 21 iulie urmatorul infografic:

The Washington Post mentioneaza, de asemenea, faptul ca pana pe 21 iulie au fost ucisi 27 de israelieni, din care numai doua persoane au fost civili, in timp ce in randul palestinienilor 86 au fost militanti si 406 civili (dintre acestia 69 de femei si 129 de copii). Cauza acestei discrepante in ceea ce priveste numarul de decese in randul civililor este data, bineinteles, de catre sistemul sistemul antiracheta de fabricatie SUA instalat in Israel. De ce sunt, totusi, atatea victime printre civili?

Armata israeliana afirma ca a indemnat locuitorii Fasiei Gaza sa-si evacueze domiciliile (sa se duca, unde?). Acuzatii au fost aduse, de asemenea, Hamas, ca i-ar fi folosit pe cei patru copii ucisi in timp ce se jucau fotbal pe plaja drept scuturi umane, in loc sa-i indeparteze din calea exploziei.

Spulberati chiar in prezenta unui grup de jurnalisti internationali, copii nu aveau mai mult de 11 ani si apartineau familiei palestiniene Bakr. Ayman Mohyeldin (corespondent al postului de televiziune NBC), unul dintre jurnalistii care au raportat atacul a scris, de asemenea, prin intermediul Twitter, ca, doar cu cateva minute inainte ca acestia sa fie ucisi, a participat si el la jocul copiilor pe plaja:

De asemenea, tot prin intermediul Twitter, jucatorul echipei spaniole de fotbal FC Sevilla, Frédéric Kanouté - originar din Mali, dar nascut in Franta - intreaba retoric: "Israel afirma ca baietii (pe care i-a ucis) ce jucau fotbal pe plaja din Gaza erau scuturi umane pentru Hamas. Voi ce credeti?"
Acestea nu sunt nici pe departe singurele reactii, ci o multime de imagini au inundat internetul dupa moartea celor patru copii. O poza cu tatal unuia dintre baietii ucisi a devenit viral pe platformele de social media si contureaza o imagine de siluire si devastare in urma costului uman al conflictului. Cu siguranta, acest tata indurerat care si-a pierdut fiul de 10 ani o sa-i "aprecieze" pe israelieni si mai mult de acum incolo si nu o sa se alature «teroristilor» Hamas, de exemplu.

298 oameni ucisi in doborarea MH17. Peste 600 ucisi in Gaza.

Reactia presei si elitelor occidentale la aceste doua tragedii este total diferita - una inca in curs de desfasurare - ne spune indirect foarte multe despre lumea in care traim si interesele sale. Chiar daca nu exista inca dovezi concludente deja s-a "stabilit" ca rebelii din estul Ucrainei, ajutati de catre "ucigasul de copii" Vladimir Putin au doborat avionul Malaysia Airlines cu 298 de oameni la bord, dintre care aproximativ 80 erau copii. Tiparul este evident: "Rusia este de vina!".

Desi nu avem o dovada concludenta ca Rusia ar fi furnizat rebelilor echipamentul care le-ar fi permis sa doboare avionul civil, cu toate acestea, in Fasia Gaza, cunoastem cu siguranta. Totusi, nu exista nici o condamnare internationala, doar liniste sau banalitati repetate cu privire la modul in care se justifica lansarea unei operatiuni militare pe motiv de "autoaparare". Dar, oare copiii palestinienilor nu au aceeasi « valoare » umana precum copiii olandezilor?

Armata israeliana justifica decesele prin faptul ca palestinienii folosesc civilii, si in special copiii, drept scuturi umane (ceea ce nu a fost totusi dovedit). Atunci, aceasta realitate ar fi trebuit sa duca imediat la o incetare a focului asupra "scuturilor umane". Dar, armatei nu-i pasa de faptul ca victimele sale sunt copii. Adevarul este ca militarii israelieni au tras cu buna stiinta asupra scolilor, spitalelor, plajelor si zonelor rezidentiale, asa cum arata Aljazeera.

De asemenea, ziarul turc Daily Sabah a notat in editia sa electronica din 14 iulie declaratia unui membru al parlamentului israelian, Ayelet Shaked, care a scris pe pagina personala de Facebook ca "mamele tuturor palestinienilor ar trebui sa fie ucise", ceea ce a generat un sir de reactii in lumea araba. In presa occidentala nu s-a scris insa nimic pe aceasta tema.

Ce au palestinienii de tot arunca bombe spre Israel?

Aviatia israeliana a reluat de peste doua saptamani bombardamentele asupra Fasiei Gaza, cu scopul declarat de a elimina capacitatile militare utilizate de catre miscarea Hamas de la sol, desi alte doua campanii similare anterioare cu acelasi obiectiv, din 2008 si 2012, au esuat evident in aceasta privinta. Una dintre definitiile colocviale populare ale dementei este aceea de a face acelasi lucru in repetate randuri si sa te astepti la rezultate diferite de fiecare data.

Dar, teroarea eliberata din ceruri si de pe pamant impotriva Fasiei Gaza - un teritoriu minuscul de numai 362 de kilometri patrati, unde se inghesuie in conditii extrem de grele un numar de 1,8 milioane de suflete supuse unei blocade israeliene de mai multi ani - nu are nimic de-a face cu Hamas. Nu are nimic de-a face cu «terorismul». Nu are nimic de-a face cu securitatea pe termen lung a statului israel sau cu Hezbollah sau cu Siria sau Iran - cu exceptia agravarii conditiilor de trai ale palestinienilor care au dus la criza de astazi. Nu are nimic de-a face cu un "razboi" provocat - un cliseu cinic si uzat - cu libertatea, democratia, dreptatea sau pacea.

Mai multe ONG-uri pentru drepturile omului au prezentat in 2008 un raport care a examinat situatia populatiei din Fasia Gaza si care a aratat ca situatia este grava. Conform acestui raport, blocadele impuse de catre armata israeliana asupra Fasiei Gaza a avut un impact negativ asupra ocuparii fortei de munca, aducand rata somajului la 40%, a suspendat peste 90% din activitatea industriala, precum si in capacitatea economica a locuitorilor, care depind de 80% din ajutorul umanitar din strainatate. Declararea de "entitate ostila" a Fasiei Gaza de catre Israel a insemnat taierea, insa numai partiala, a furnizarii de energie electrica, combustibil, bunuri si apa.

Dati la o parte indiferenta, cliseele si limbajul gol care rasuna din media occidentala si veti gasi plansul simplu, arzator si sincer al copiilor implorandu-va sa-i lasati sa traiasca asa cum stiu ei, in liniste sau cu zgomot, pe pamantul stramosilor lor, eliberati teama de siluire si devastare, de permise si blocade israeliene si puncte de control si de trecere, de ziduri monstruoase (vezi foto) de beton (700 de km) din Egipt si pe intreaga granita cu Israel, de turnuri de garda, buncare de beton si sarma ghimpata, de bombardamente cu arme chimice, de tancuri si inchisori si tortura si moarte.

Ca urmare a blocadei israeliene din Gaza si a operatiei militare declansate de Israel impotriva palestinienilor din miscarea Hamas de pe teritoriul Fasiei Gaza, cardinalul Renato Martino, presedintele consilului pontifical pentru justitie si pace a Vaticanului si observatorul permanent al Vaticanului la ONU, a facut referire la Fasia Gaza, ca la un gigant "lagar de concentrare". Avand in vedere blocada israeliana si politica Hamas de perpetuare a eforturilor militare contra Israelului, zona depinde din punct de vedere economic de ajutorul umanitar de la ONU, care ajunge prin Israel, dar care este adeseori impiedicat de ostilitatile si obstacolele militare.

Distrugerea Fasiei Gaza nu are nimic de-a face cu anihilarea Hamas sau distrugerea unor tuneluri, ci Israel a aratat, de fiecare data, ca nu va accepta niciodata un stat palestinian valabil la granitele sale, posibil al unei noi generatii tinere de palestineni. Daca reduci prin bombardamente in mod direct sporul natural (diferenta dintre numarul nascutilor-vii si numarul decedatilor) al unei populatii atunci aceasta va descreste sau cel mult va stagna.

Daca mutilarea extensiva si degradarea Fasiei Gaza vor continua, daca Uniunea Europeana, Germania, Rusia, Organizatia Natiunilor Unite, Liga Araba s.a.m.d. vor continua sa nu faca nimic, in afara repetatelor apeluri de incetare a focului de ambele parti atunci inseamna ca lumea in care traim este extrem de putreda si insensibilitatea a devenit endemica precum mustele pe un cadavru.

Nota: Acest articol a fost scris in baza informatiilor aparute in presa occidentala si din orientul mijlociu, pe platforma de socilaizare Twitter (#gaza, #gazaunderattack) si revista locala Lumea.

Sursa foto: Twitter / Saji si Kenan au fost ucisi pe 20 iulie in Fasia Gaza alaturi de mama lor insarcinata.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri