Cinci ONG-uri rusesti, intre care Memorial, cea mai importanta organizatie de aparare a drepturilor omului in Rusia, au fost inregistrate luni de Ministerul Justitiei drept "agenti straini", informeaza AFP.

ONG-urile rusesti Memorial, Agora, Verdict Public, Avocati pentru libertate si drepturi constitutionale (Jurix) si grupul pentru apararea mediului Ekozasita efectueaza "activitati politice" si beneficiaza de fonduri din strainatate, ceea ce justifica inregistrarea lor in calitate de "agenti straini", a explicat Ministerul rus al Justitiei intr-un comunicat redat de agentia de presa RIA Novosti, noteaza Mediafax.

Trei ONG-uri - Memorial, Jurix si Verdict Public - au anuntat ca resping acest calificativ, care are o conotatie negativa in Rusia, fiind aplicat in anii 1970 si 1980 opozantilor acuzati ca ar fi in serviciul Occidentului.
"Determinarea autoritatilor ruse de a decima organizatiile societatii civile independente ramane de neclintit", a denuntat intr-un comunicat John Dalhuisen, care se ocupa de Europa si Asia Centrala pentru ONG-ul Amnesty International.

"Intrebarea pe care ar trebuie sa si-o adreseze rusii este: cine le va proteja drepturile atunci cand (aceste ONG-uri) vor disparea?", a continuat el. La sfarsitul lui martie, presedintele rus Vladimir Putin a pledat in favoarea revizuirii legii privind organizatiile neguvernamentale, adoptata in 2012 dupa revenirea sa la Kremlin, care obliga ONG-urile ce beneficiaza de finantari straine si au activitate politica sa se inregistreze ca fiind "agenti straini".

Sursa foto: Oameni dupa gard de sarma/ Shutterstock.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri