NASA a initiat un concurs de proiecte pentru dezvoltarea unor retele de sateliti in jurul planetei Marte, care vor fi operate de companii private, informeaza Mediafax, care citeaza Reuters.

Agentia spatiala americana are nevoie sa comunice cu roverele, capsulele si sondele spatiale pe care le-a lansat de-a lungul anilor in studiile si experimentele sale, incercand sa afle daca Marte, considerata planeta din Sistemul Solar care se aseamana cel mai mult cu Terra, poate sa intretina viata.

Sondele robotizate devin insa complet inutile daca nu sunt capabile sa transmita inapoi pe Terra datele pe care le-au colectat, iar cei doi sateliti de comunicatii aflati in prezent pe orbita in jurul lui Marte au inceput sa imbatraneasca. Mars Odyssey a fost lansat in 2001, iar Mars Reconnaissance Orbiter a fost lansat in 2005.

Imbatranirea sistemului de comunicatii plasat de NASA pe orbita martiana se produce in contextul in care Statele Unite, Uniunea Europeana, Rusia si India au lansat o serie de campanii spatiale ambitioase, inclusiv doua sonde atmosferice care vor ajunge pe orbita planetei rosii in septembrie si doua rovere care vor ajunge pe Marte in 2018 si 2020. "Va fi o posibila pauza de comunicatii in anii 2020", afirma NASA intr-un mesaj publicat pe site-ul ei. "Avand in vedere acest aspect, NASA este interesata sa exploreze modele alternative pentru a sustine si a dezvolta infrastructura de comunicatii de pe Marte".

O retea de comunicatii operata de o companie comerciala ar putea fi mai putin scumpa si mai eficienta decat dispozitivele pe care NASA ar putea sa le creeze si sa le opereze de una singura. Totodata, astfel de sisteme ar putea genera venituri considerabile ce ar putea amortiza investitia proiectului, a explicat Lisa May, directorul executiv al programelor de explorare martiana din cadrul NASA.

Pentru moment, NASA cauta doar idei, fara sa prezinte un plan ferm de finantare si achizitionare a retelelor de comunicatii comerciale de pe Marte. Propunerile pot fi expediate pana pe 25 august. Concursul de proiecte se adreseaza tuturor organizatiilor, inclusiv firmelor din industria americana, universitatilor, grupurilor non-profit, departamentelor NASA si altor centre guvernamentale de cercetare, ca si organizatiilor internationale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri