Uniunea Europeana avanseaza "rapid" catre aplicarea unor sanctiuni economice indreptate impotriva Rusiei, in contextul implicarii acesteia in criza din Ucraina, a anuntat vineri Comisia Europeana (CE), relateaza AFP.

"Comisia va stabili rapid propunerile legislative necesare in toate domeniile identificate de catre Consiliul" statelor, a anuntat CE intr-un comunicat. Ambasadorii celor 28 de state membre UE, care s-au intalnit prima data joi pentru a examina propuneri de sanctiuni, s-au reunit din nou vineri dimineata. O noua reuniune este programata pentru marti, a anuntat Maja Kocijancic, o purtatoare de cuvant. Insa, potrivit unei surse europene, ambasadorii se vor reintalni inca de luni, informeaza Mediafax.

Intrebata despre o eventuala convocare a unui summit la nivel de sefi de stat si de guverne in care sa se decida impunerea unor sanctiuni economice de anvergura, Kocijancic a subliniat ca este necesara o decizie a statelor membre "la nivel politic". Ea a precizat ca ele decid procedura si daca aceasta necesita sau nu o reuniune "fizica" a liderilor.

Doborarea avionului Malaysia Airlines, un imbold pentru statele membre

O reuniune a ministrilor de Externe ori o procedura scrisa intre cele 28 de capitale ar putea sa fie suficienta.
In contextul in care europenii au pozitii divergente, de mai multe luni, cu privire la oportunitatea de a se trece la o noua faza cu masuri care sa vizeze sectoare intregi ale economiei rusesti, doborarea zborului MH17, pe 17 iulie, in estul Ucrainei, atribuita unui tir de racheta efectuat de catre separatisti prorusi, i-a determinat sa-si inaspreasca pozitia.

Intr-un document de lucru, Comisia a propus patru sectoare in care ar putea sa fie impuse sanctiuni, si anume accesul pe pietele financiare, Aparare, "tehnologii sensibile" mai ales in sectorul energetic si bunuri cu "dubla folosinta" civila si militara. Propunerile retinute "vizeaza toate aspectele pachetului", a declarat o sursa europeana.

Principala masura ar consta in intreruperea finantarilor acordate bancilor publice rusesti. Niciun cetatean european nu va putea sa investeasca in titluri emise in contul datoriei si in actiuni emise de catre institutiile financiare detinute in proportie de peste 50% de catre stat.

Bruxelles-ul sugereaza de asemenea impiedicarea bancilor rusesti de a emite noi produse pe pietele financiare europene, cu scopul de a impiedica obtinerea de fonduri de la non-europeni, in principal via City de la Londra.
UE urmeaza sa publice vineri dupa-amiaza o noua lista cu persoane si entitati vizate de blocarea averilor/activelor si intedictia de a calatori in UE. Finalizata joi de catre ambasadorii Celor 28, pe aceasta se afla numele a 15 rusi si ucraineni prorusi si a 18 entitati, potrivit unei surse europene. Acestea se adauga celor 72 de persoane si doua entitati vizate deja de sanctiuni tintite.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri