Necesitatea de a realiza un acord privind imbunatatirea schimburilor comerciale cu bunuri industriale si produse de ferma pe piata mondiala au facut obiectul unei noi runde de negocieri intre tarile membre G6, duminica, la Geneva, relateaza NewsIn.

Asa-numitul G6 - Australia, Brazilia, India, Japonia, Uniunea Europeana si Statele Unite - trebuie sa ajunga la un acord legat de posibilitatile de imbunatatire a schimburilor comerciale cu bunuri industriale si produse de ferma, sau risca un esec al negocierilor care tin de aproape cinci ani.

Seful OMC, Pascal Lamy, cel care are sarcina de a finaliza acordul, va prezida timp de doua zile sedintele de discutii din sediul misiunii Statelor Unite din Geneva. Dar discutiile s-au impotmolit imediat ce s-a ajuns la politicile protectioniste sau de puternica subventionare a fermelor, caracteristice Uniunii Europene si Statelor Unite, ambele refuzand sa faca concesii similare celor pe care le cer de la partenerii de discutie. "Toata lumea este foarte prudenta, exploreaza posibilitati si nimeni nu e gata sa faca primul pas, a declarat un ambasador G6 inainte de deschiderea discutiilor.

Un numar de diplomati au declarat ca o alta nereusita a celor sase, care deja au in palmares o serie de discutii esuate, ar lasa cele 149 de state membre ale OMC fara prea mult timp pentru a completa toate detaliile complexului tratat de comert liber pana la sfarsitul anului.

Termenul limita stabilit pentru sfarsitul acestui an este legat de expirarea la jumatatea lui 2007 a mandatului prezidential al sefului de stat american care il imputerniceste pe acesta sa conduca negocieri in legatura cu comertul. Runda de negocieri este considerata o sansa unica de a spori cresterea economica mondiala si de a elimina saracia pentru milioane de oameni.

Seful OMC, Pascal Lamy, a decis ca discutiile sa continue inca doua zile, pe 28 si 29 iulie, dar diplomatii au declarat ca fara vreo urma de progres in acest weekend, o alta sesiune de discutii nu ar avea nici un rost.

"E dificil de imaginat ca putem continua sa venim aici fara sa se intample nimic", a declarat Comisarul European pentru Agricultura, Mariann Fischer Boel, pentru Reuters.

Dupa promisiunile ca negociatorii vor fi mai flexibili, G8 au propus mijlocul lunii august pentru o deblocare in domeniile cheie ale agriculturii si produselor manufacturiere. In acest sens, G6 joaca un rol foarte important, deoarece reprezinta doua treimi din comertul mondial si o arie larga de interese comerciale.

Statele Unite trebuie sa limiteze subventiile acordate fermelor, UE trebuie sa elimine barierele impuse importurilor de bunuri de ferma, iar marile tari aflate in curs de dezvoltare trebuie sa isi deschida pietele bunurilor industriale.

Statele Unite au declarat ca sunt dispuse sa limiteze subventiile cu 60%, dar competitorii au declarat ca aceasta reducere nu aduce nici o modificare majora pragului de cheltuieli. Si organizatia europeana mai are multe de facut, dar diplomati neutri au declarat ca cel putin UE s-a aratat mai dispusa sa se apropie de nivelul de reduceri de tarife cerut de grupul de 20 de state aflate in curs de dezvoltare condus de India si Brazilia.

Marile state in curs de dezvoltare s-au aratat reticente in a accepta nivelul de reduceri ale tarifelor de productie cerute de cele mai bogate state ale lumii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri