Intrarea in incapacitate de plata a Argentinei nu a fost totusi o surpriza. Ministrul Economiei argentinian, Axel Kicillof, a declarat initial ca tara sud-americana nu va inghiti imediat cererile investitorilor, reprezentanti de mai multe fonduri speculative americane. De altfel, Guvernul argentinian a aratat o atitudine confruntativa cu investitorii care solicitau o plata integrala de 1,3 miliarde de dolari pentru obligatiunile detinute, Axel Kicillof numindu-i pe acestia drept "vulturi".

Ministrul Economiei a declarat o eventuala rambursare a acestei sume catre fondurile de hedging americane ar obliga Argentina sa efectueze plati similare si catre alti investitori. Axel Kicillof i-a acuzat, de asemenea, pe acestia ca se folosesc de problema datoriei, doar pentru a obtine un profit mai mare, potrivit Bloomberg, citat de publicatia USA Today.

Agentia de rating Standard and Poor's anuntase inca de miercuri faptul ca Argentina a intrat in default tehnic, dupa ce nu a reusit sa achite dobanzi in valoare de 539 de milioane de dolari in contul respectivelor obligatiuni. Argentina are o datorie externa de aproximativ 200 de miliarde de dolari, din care 30 miliarde de dolari reprezinta obligatiuni restructurate.

Citeste si:

Acest default va afecta deja o economie aflata in recesiune, alimentand crestera preturilor de consum intr-o tara cu una dintre cele mai mari rate ale inflatiei si pune o presiunea substantial mai mare pe o moneda nationala care s-a devalorizat puternic la inceputul anului.

Situatia marcheaza, de asemenea, un mare pas inapoi fata de incercarile autoritatilor argentiniene de a reveni pe pietele de credit internationale. Argentina a fost izolata pe pietele financiare internationale dupa un default record de 100 de miliarde de dolari in 2002.

Sursa foto: Shutterstock / Argentina High Resolution Debt Concept